ECO21 jul '15 17:50

Beurzen Europa doen stap terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag lager gesloten.

ANP
ANP

Met de Griekse kwestie voorlopig in de ijskast, ging de aandacht van beleggers uit naar de kwartaalcijfers van een aantal grote Europese bedrijven. Op Beursplein 5 leverde navigatiebedrijf TomTom fors in als gevolg van tegenvallende resultaten.

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 0,7 procent lager op 498,76 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 745,09 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,3 tot 1,1 procent lager de handel uit.

TomTom sloot de handelsdag met een verlies van 8,7 procent. Het navigatiebedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met ruim 70 procent afnemen. AkzoNobel, dat ook een kijkje in de boeken gaf won 1 procent. De verffabrikant kreeg de handen van beleggers op elkaar nadat het zijn winst vorig kwartaal stevig wist op te voeren dankzij bezuinigingen. De gunstigere koers van de euro stuwde ook de omzet.

ArcelorMittal

Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 1,8 procent. Uitzender Randstad sloot de rij met een verlies van 3,5 procent.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, dat net als TomTom in de MidKap is genoteerd, verloor 1,5 procent na een adviesverlaging door Commerzbank.

SAP

De Duitse leverancier van bedrijfssoftware SAP zakte 1,4 procent in Frankfurt, ondanks beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. Het Duitse webwinkelbedrijf Zalando werd ondanks een forse omzetgroei in het afgelopen kwartaal ruim 5 procent lager gezet.

Ook postbedrijf Royal Mail moest inleveren. Het aandeel verloor in Londen 0,3 procent. Royal Mail zag vorig kwartaal zijn omzet stabiliseren op het niveau van een jaar eerder. Het Zwitserse farmacieconcern Novartis sloot in Zürich eveneens in het rood (min 2,3 procent), nadat het de winst in het tweede kwartaal fors lager zag uitvallen als gevolg van de dure dollar.

Cointreau

Rémy Cointreau verloor in Parijs ruim 2,5 procent, na tegenvallende resultaten. Het Franse drankenconcern zucht onder de maatregelen van de Chinese regering om de dure drankzucht van hoge overheidsdienaars aan banden te leggen.

De euro was 1,0929 dollar waard, tegen 1,0851 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 50,56 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 56,88 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen