ECO20 nov '15 17:52

ABN maakt geslaagde comeback op rustige beurs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag zonder grote uitslagen gesloten.

ANP
ANP

In Amsterdam ging alle aandacht uit naar ABN AMRO, de bank die na ruim zeven jaar zijn rentree maakte aan het Damrak. Het aandeel van de bank stond daarbij de hele dag ruim boven de introductieprijs.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,1 procent in de min op 468,69 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 698,38 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,1 en 0,3 procent. De CAC40-index in Parijs leverde 0,1 procent in.

ABN AMRO eindigde de eerste dag van het nieuwe bestaan als voormalige staatsbank 3,6 procent in de plus. De bank keerde vrijdag ruim zeven jaar na de nationalisatie weer terug op de beurs en kreeg daarbij een introductiekoers mee van 17,75 euro. De verkoop van een belang van 20 procent leverde de overheid daarmee 3,3 miljard euro op. Aan het eind van de dag was een aandeel ABN 18,38 euro waard.

NN Group bovenaan

De AEX werd net als donderdag aangevoerd door NN Group (Nationale-Nederlanden), ditmaal met een winst van 1,7 procent. OCI stond onderaan met een verlies van 3,9 procent. De overname van de Amerikaanse en Europese activiteiten van het kunstmestbedrijf door het Amerikaanse bedrijf CF Industries wordt mogelijk belemmerd door de invoering van strengere belastingregels in de VS, meldde persbureau Bloomberg vrijdag.

In de MidKap kreeg Air France-KLM er bijna 1 procent bij, na de stevige winst die donderdag al werd geboekt. De Belgische toeleverancier aan apotheken Fagron bungelde onderaan met een verlies van 6,5 procent. Ook Aperam en BinckBank hoorden bij de grotere verliezers, met minnen van circa 3 procent.

Imperial Tobacco

Imperial Tobacco won in Londen bijna 2 procent, op geruchten dat concurrent British American Tobacco (plus 0,3 procent) financiering aan het regelen is voor een bod op de maker van onder meer Davidoff-sigaretten.

De euro noteerde op 1,0660 dollar, tegen 1,0760 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 40,39 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 44,64 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen