ECO9 mrt '15 21:22

Apple in schijnwerpers op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag collectief in de plus gesloten.

EPA
EPA

De graadmeters toonden daarmee herstel na de verliezen op vrijdag. Veel aandacht ging uit naar het persevenement van Apple.

De leidende Dow-Jonesindex, waar Apple vanaf 18 maart ook onderdeel van uit maakt, sloot 0,8 procent hoger op 17.995,72 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2079,43 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq boekte met een plus van 0,3 procent de meest bescheiden winst, tot 4942,44 punten.

Het aandeel Apple won 0,4 procent. Topman Tim Cook van de techreus maakte bekend dat de Apple Watch volgende maand beschikbaar wordt. Ook werd bekend dat de online-streamingdiensten van televisiezender HBO per april exclusief beschikbaar worden via Apple TV. HBO-concurrent Netflix zag zijn beurswaarde met 1,9 procent slinken.

GM

General Motors (GM) boekte een opvallende winst van 2,2 procent. GM trekt de portemonnee om te voorkomen dat de activistische belegger Harry Wilson een zetel in het bestuur bemachtigt. GM zal tot eind 2016 vijf miljard dollar spenderen aan de inkoop van eigen aandelen. Wilson, die eiste dat GM meer geld terug laat vloeien aan zijn aandeelhouders, had ingezet op 8 miljard dollar.

Aan het overnamefront was het druk. De in New York genoteerde Canadese farmaceut Concordia Healthcare (plus 24,3 procent) neemt zijn Zwitserse branchegenoot Covis Pharma over voor 1,2 miljard dollar.

Alcoa

Ook de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa (min 5,4 procent) meldde zich. Het bedrijf lijft RTI International Metals (plus 39,3 procent) in voor 1,5 miljard dollar. Simon Property Group (min 0,1 procent), de grootste eigenaar van Amerikaanse winkelcentra, maakte bekend dat het zijn branchegenoot en iets kleinere concurrent Macerich (plus 7 procent) wil overnemen.

De euro was 1,0852 dollar waard, tegen 1,0851 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 49,98 dollar. Brentolie kostte 2 procent minder op 58,52 dollar per vat.

In de Verenigde Staten ging dit weekeinde de zomertijd in, waardoor het tijdverschil tussen Nederland en de VS tot eind deze maand een uur minder groot is dan normaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen