ECO26 mrt '15 17:53

Winstnemingen zetten beurzen weer stap terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag met verliezen gesloten.

ANP
ANP

Beleggers namen winsten na de sterke opmars van de afgelopen weken, die de Amsterdamse AEX-index tot het hoogste niveau in ruim zeven jaar bracht.

De AEX sloot met een verlies van 1,1 procent op 486,37 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak is daarmee teruggezakt tot het niveau van ruim twee weken geleden. De index staat echter nog zo'n 14 procent hoger dan bij de jaarwisseling. De MidKap zakte donderdag 1,8 procent naar 740,85 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs hielden het verlies beperkt tot minnen van 0,2 en 0,3 procent. In Londen ging de FTSE-index 1,4 procent omlaag.

In de AEX waren KPN, tankopslagbedrijf Vopak en kabelexploitant Altice de enige winnaars die plussen van meer dan 1 procent noteerden. Chipmachinefabrikant ASML stond stijf onderaan met een min van bijna 5 procent. Analisten van Deutsche Bank werden negatiever over het aandeel van het bedrijf, dat bovendien last had van een sombere vooruitzichten van geheugenchipfabrikant SanDisk.

ASMI

De MidKap kende geen stijgers. Bij de middelgrote bedrijven sloot bodemonderzoeker Fugro de rij met een verlies van 4,7 procent. Chipbedrijven ASMI en Besi leverden circa 2 procent in.

Op de lokale markt klom Kardan 9,5 procent. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeerder boekte vorig jaar voor het eerst sinds 2008 weer winst.

Onrust

In Londen werd London Stock Exchange (LSE) bijna 6 procent minder waard. Borse Dubai heeft zijn belang van ruim 17 procent in de Britse beursuitbater van de hand gedaan.

Op de oliemarkt heerste onrust over het luchtoffensief van de Saudische coalitie tegen de opstandelingen in Jemen. Door die aanvallen groeide de vrees voor verstoringen van de olietoevoer uit het Midden-Oosten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 3 procent tot 50,80 dollar. Brentolie werd 4 procent duurder, op 58,70 dollar per vat.

De euro was 1,0910 dollar waard, tegen 1,0965 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen