ECO20 apr '15 07:37Aangepast op 20 apr '15 08:28

KPN verkoopt Belgische tak aan Telenet

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - KPN verkoopt zijn Belgische dochteronderneming Base aan branchegenoot Telenet.

ANP
ANP

Dat maakte het telecombedrijf maandagochtend bekend. De verkoopsom bedraagt 1,325 miljard euro.

Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten. Eerder werd al de Duitse aanbieder van mobiele telefonie E-Plus verkocht aan Telefónica Deutschland. Door zich alleen nog te richten op de binnenlandse markt wil topman Eelco Blok na een aantal magere jaren de resultaten verbeteren.

KPN deed in 2012 ook al een poging om Base te verkopen, maar die liep spaak omdat geen enkele partij bereid bleek een acceptabele prijs op tafel te leggen. Sindsdien is het fusie- en overnameklimaat sterk verbeterd, met name in de telecomsector.

Liberty Global

De afgelopen weken tekende zich een overnamestrijd rond Base af met meerdere gegadigden. Winnaar Telenet is een dochterbedrijf van Liberty Global, het telecomimperium van de Amerikaanse miljardair John Malone dat ook eigenaar is van onder meer de Nederlandse kabelmaatschappij Ziggo.

De opbrengst van de transactie komt volgens KPN de aandeelhouders ten goede, maar op welke manier is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het bedrijf kon desgevraagd geen nadere toelichting geven.

Niet verwend

De aandeelhouders zijn de laatste jaren bepaald niet verwend met dividend en hebben bovendien hun belang zien verwateren door een grote aandelenuitgifte twee jaar geleden. Aan de andere kant kan KPN er volgens analisten ook voor kiezen met een overname zijn positie in Nederland te versterken.

Wanneer de verkoop kan worden afgerond, is volgens KPN nog niet duidelijk. Eerst moeten de mededingingsautoriteiten toestemming geven. ,,Wij hebben er wel vertrouwen in dat die er komt'', aldus de zegsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen