ECO20 nov '15 09:59

ABN AMRO stijgt bij terugkeer Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De terugkeer van ABN AMRO op de Amsterdamse beurs werd vrijdagochtend positief ontvangen door beleggers.

ANP
ANP

De in 2008 genationaliseerde bank opende op 18,18 euro per aandeel, ten opzichte van de introductiekoers van 17,75 euro per aandeel.

De Nederlandse staat bracht vrijdag in totaal 188 miljoen certificaten van aandelen van ABN AMRO naar de markt. Daarmee zijn ongeveer 20 procent van de aandelen verkocht. De opbrengst bedraagt ruim 3 miljard. De totale waarde van de bank komt uit op circa 16,7 miljard euro. Het is de grootste beursgang van een Europese bank sinds de financiële crisis in 2008. Omstreeks 09.45 uur was het aandeel ABN 18,26 euro waard.

De Europese beursgraadmeters lieten kleine koersuitslagen zien. Beleggers luisterden vooral naar centralebankpresident Mario Draghi, die een toespraak houdt in Frankfurt. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 469,25 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 699,82 punten. De beurzen in Parijs zakte 0,2 procent, Frankfurt en Londen stonden vlak.

Stijger

NN Group (Nationale-Nederlanden) was opnieuw de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 1 procent. De verzekeraar werd donderdag al 5 procent meer waard, na een positief handelsbericht. Staalmaker ArcelorMittal stond onderaan met een verlies van 2,3 procent.

In de MidKap sloot toeleverancier aan apotheken Fagron de rij met een min van 1,9 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM ging aan kop met een plus van 0,8 procent. Air France heeft na de aanslagen in Parijs een daling in het vervoer gezien. Het is volgens de Franse luchtvaarder echter nog te vroeg om vast te stellen wat de impact van de terreurdaden op de boekingen is.

Onderhandelingen

In Frankfurt won Daimler 0,3 procent. De eigenaar van Mercedes-Benz zet de onderhandelingen met BIAC Group voort. De Chinese autogroep wil een belang nemen in de Duitse autobouwer. Imperial Tobacco won in Londen 3,7 procent, op geruchten dat concurrent British American Tobacco (plus 0,5 procent) financiering aan het regelen is voor een bod op de maker van onder meer Davidoff-sigaretten.

De euro noteerde op 1,0676 dollar, tegen 1,0760 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 40,45 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 44,28 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen