ECO9 okt '15 15:50Aangepast op 9 okt '15 16:44

AEX laat winst lopen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De winsten op de Europese aandelenbeurzen liepen vrijdag in het laatste deel van de handelsdag achteruit.

ANP
ANP

De Amsterdamse AEX-index zakte een uur voor het slot zelfs licht in het rood.

De AEX stond rond 16.35 uur 0,1 procent in de min op 441,46 punten. De MidKap steeg 0,9 procent naar 660,21 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten van 0,5 tot 0,7 procent geboekt.

Onder meer grondstofbedrijven, die het de afgelopen tijd zwaar te verduren hadden, waren in trek. Zo werd de AEX aangevoerd door staalfabrikant ArcelorMittal, die ruim 5 procent won. In de MidKap ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een plus van 4 procent.

Mijnen

Glencore won 6 procent in Londen. Het grondstoffen- en mijnbouwbedrijf gaat zijn zinkproductie verlagen vanwege de zwakkere Chinese vraag. Het concern sluit mijnen in Australië, Zuid-Amerika en Kazachstan, waardoor zo'n 1600 banen verloren gaan.

In de MidKap werd de toeleverancier aan apotheken Fagron 2,7 procent meer waard. Het Belgische bedrijf heeft een aantal bieders uitgenodigd voor een boekenonderzoek met het oog op een eventueel bindend bod op de onderneming. Fagron liet vorige week al weten verkennende gesprekken te voeren. Rabobank verhoogde het advies voor het aandeel.

Bols

Bij de kleinere bedrijven klom Lucas Bols 7,6 procent. Drankenproducent Nolet Holding heeft zijn belang in zijn concurrent fors uitgebreid. Volgens Nolet wil dat evenwel niet zeggen dat een bod op Lucas Bols op komst is.

De euro was 1,1340 dollar waard, tegen 1,1279 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 49,59 dollar. Brentolie werd bijna 1 procent goedkoper en werd verhandeld voor 52,59 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen