ECO8 jan '15 07:27

Topambtenaar: meer ruimte voor vernieuwing

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De politiek moet lef tonen en meer ruimte bieden aan nieuwe kennis, technologie en nieuwe, innoverende bedrijven (start-ups).

ANP
ANP

Politici en beleidsmakers gaan nu nog te veel uit van bestaande instituties en wet- en regelgeving en dat remt de welvaartsgroei. Dat stelt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Maarten Camps, donderdag in zijn nieuwjaarsartikel in het vakblad voor economen, ESB.

Vernieuwing wordt geremd door verschillende oorzaken, meent Camps. Beleidsmakers en politici richten zich volgens hem vaak op de bestaande orde en geven daardoor zittende partijen meer gewicht, ten koste van nieuwe bedrijven. Het lukt de overheid volgens Camps ook onvoldoende om maatschappelijke en technologische ontwikkelingen bij te houden. Wetswijzigingen zijn soms voor invoering al achterhaald.

Camps wijst op de opkomst van crowdfunding, robotisering en van laagdrempelige apps als Uber, Airbnb en het Amsterdamse Booking.com op de taxi- en hotelmarkt. De overheid moet hier durven loslaten, in het belang van zowel de werknemer als de consument, aldus Camps. Hij pleit voor meer regelgeving op hoofdlijnen en minder in detail. Hij noemt de afspraken die de gemeente Amsterdam recent met kamer- en appartementenverhuursite Airbnb heeft gemaakt een goed voorbeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen