ECO21 jul '15 16:00Aangepast op 21 jul '15 17:12

Europese beurzen zakken iets weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam zakte dinsdag in de middagsessie verder weg.

ANP
ANP

Ook elders in Europa koersten de graadmeters in het rood. Beleggers reageren onder meer op de kwartaalcijfers van een aantal grote Europese bedrijven. Op het Damrak openden AkzoNobel en TomTom de boeken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde omstreeks 16.45 uur 0,6 procent lager op 499,07 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 744,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,3 tot 1,1 procent lager.

ArcelorMittal ging aan kop van de AEX met een winst van 1,7 procent. Ook AkzoNobel behoorde met een winst van 1,4 procent tot de sterkste stijgers, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De verffabrikant wist zijn winst vorig kwartaal stevig op te voeren dankzij bezuinigingen. De gunstigere koers van de euro stuwde ook de omzet.

Shell

Het aandeel van olie- en gasconcern Shell steeg 0,2 procent na een adviesverhoging. Grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen was uitzender Randstad met een min van 3,3 procent.

Het aandeel TomTom verloor in de MidKap 9 procent. Het navigatiebedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met ruim 70 procent afnemen. Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM verloor 1,6 procent na een adviesverlaging door Commerzbank.

SAP

De Duitse leverancier van bedrijfssoftware SAP steeg 2 procent in Frankfurt, na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. Het Duitse webwinkelbedrijf Zalando werd ondanks een forse omzetgroei in het afgelopen kwartaal 5,2 procent lager gezet.

Ook postbedrijf Royal Mail moest inleveren. Het aandeel verloor in Londen 0,4 procent. Royal Mail zag vorig kwartaal zijn omzet stabiliseren op het niveau van een jaar eerder. Het Zwitserse farmacieconcern Novartis koerste in Zürich eveneens in het roord (min 2,2 procent), nadat het de winst in het tweede kwartaal fors lager zag uitvallen als gevolg van de dure dollar.

Cointreau

Rémy Cointreau verloor in Parijs ruim 2,6 procent, na tegenvallende resultaten. Het Franse drankenconcern zucht onder de maatregelen van de Chinese regering om de dure drankzucht van hoge overheidsdienaars aan banden te leggen.

De euro was 1,0912 dollar waard, tegen 1,0851 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 50,68 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 56,98 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen