ECO26 mrt '15 08:01Aangepast op 26 mrt '15 08:37

'Openingsverlies voor Damrak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint donderdag waarschijnlijk met verlies.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens lager openen in navolging van de forse koersverliezen op Wall Street.

,,Het lijkt een moeilijke beursdag te gaan worden. De rek lijkt er even uit na de mooie opmars sinds het begin van het jaar. De tegenvallende orders voor duurzame goederen in de VS tonen aan dat de Amerikanen last beginnen te krijgen van de dure dollar. Ook blijft men onzeker over het tijdstip van een eventuele renteverhoging in de VS. De oliebedrijven zullen het waarschijnlijk wel goed doen na de sterke stijging van de olieprijzen op woensdag", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Op Beursplein 5 zullen verzekeraar Aegon en chipmachinemaker ASML mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Deutsche Bank verlaagde de beleggingsadviezen voor beide bedrijven.

Kardan

Kardan bracht zijn jaarcijfers naar buiten. De Israëlische investeerder, met een beursnotering in Amsterdam, heeft vorig jaar voor het eerst sinds 2008 weer nettowinst geboekt. Kardan zette een winst in de boeken van 5,1 miljoen euro, tegen een nettoverlies van 101,4 miljoen euro in 2013.

Op macro-economisch vlak bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland verder is gestegen. De index waarmee marktonderzoeker GfK het vertrouwen in Europa's grootste economie meet, steeg van 9,7 naar 10. Economen rekenden gemiddeld op een stand van 9,8.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag een wisselend beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei 1,4 procent lager in navolging van de negatieve stemming op Wall Street. Vooral de Japanse technologiebedrijven werden van de hand gedaan.

De Amerikaanse en Europese beurzen schreven woensdag collectief rode cijfers. Een onverwachte daling van de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten drukte het sentiment. In New York sloot de Dow-Jonesindex 1,6 procent lager op 17.718,54 punten. De brede S&P 500 daalde 1,5 procent tot 2061,05 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,4 procent tot 4876,52 punten.

AEX-index

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,4 procent lager op 491,64 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 754,26 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 1,2 en 1,3 procent in. De FTSE-index in Londen ging 0,4 procent omlaag.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,0992 dollar waard, tegen 1,0965 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

De olieprijzen gingen verder omhoog na het luchtoffensief van de Saudische coalitie tegen de opstandelingen in Jemen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,9 procent tot 51,11 dollar. Brentolie werd 3,5 procent duurder, op 58,43 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen