ECO30 sep '15 11:47

Automakers in trek op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagochtend mooie winsten zien.

ANP
ANP

Vooral de autobouwers waren in trek bij beleggers. Ondanks de stevige dagwinsten stevenen de markten echter af op flinke verliezen in de historisch onrustige beursmaand september.

,,Het kwartaal valt ondanks de flinke koersstijgingen op de laatste dag niet meer te redden, maar er lijkt wat meer ratio in de markt te komen. De omzetten op de beurzen liggen echter nog altijd onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar en het lijkt erop dat er fors wat geld langs de zijlijn staat", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 2 procent hoger op 420,41 punten. De hoofdindex koerst af op een maandverlies van zo'n 5,5 procent en een kwartaalverlies van circa 11 procent. De MidKap steeg 0,9 procent tot 613,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 2,5 procent bij.

Koopkracht

Op macro-economisch vlak bleek dat het prijspeil in de eurozone in september gemiddeld 0,1 procent lager lag dan een jaar eerder. Analist Van Beek maakt zich geen zorgen over de negatieve inflatie. ,,De afname komt vooral voort uit de lagere grondstoffenprijzen en olieprijs en de koopkracht zou daardoor juist moeten toenemen."

Sterkste stijgers in de AEX waren bierbrouwer Heineken en verzekeraar Aegon met winsten van ruim 3 procent. Kabelbedrijf Altice was de enige daler met een min van 0,8 procent.

Sainsbury

Sainsbury maakte in Londen een koerssprong van bijna 14 procent, na beter dan verwachte omzetcijfers van de Britse supermarktketen. Ook lopen volgens Sainsbury de kostenbesparingen voor op schema. In Frankfurt won Volkswagen bijna 3 procent en PSA Peugeot Citroën klom in Parijs ruim 5 procent, nadat China de belasting op kleinere auto's halveerde.

De euro was 1,1230 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 45,09 dollar. Brentolie klom 0,1 procent in prijs en kostte 48,29 dollar per vat. De gemiddelde olieprijs lag in het derde kwartaal op het laagste niveau sinds de eerste drie maanden van 2009.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen