ECO9 mrt '15 08:43

'Damrak opent in mineur'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent maandag naar verwachting in de min.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met verliezen beginnen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street.

,,De AEX-index begint zo'n 2 punten lager en ook de andere beurzen in Europa lijken een stap terug te gaan zetten. We zijn in de afgelopen tijd ook wel erg hard omhoog gegaan. Beleggers gaan verder een relatief rustige week tegemoet met weinig richtinggevende macro-economische cijfers en het laatste restje van de bedrijfsresultaten'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De Europese Centrale Bank (ECB) begint maandag met zijn grootschalige opkoopprogramma. Met dat programma, waar het opkopen van staatsleningen ook onder valt, is voor een periode van anderhalf jaar 60 miljard euro per maand gemoeid.

Wessanen

Natuurvoedingsspecialist Wessanen weet de aandacht op zich gericht. Het concern kondigde aan zijn Amerikaanse drankentak American Beverage Corporation (ABC) te verkopen aan Harvest Hill Beverage Company. De verkoopsom voor ABC is circa 55 miljoen dollar (ruim 50,7 miljoen euro).

Air France-KLM maakte zijn vervoerscijfers bekend. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie had afgelopen maand nog altijd last van zware concurrentie op met name lange vluchten. De grote toestellen die naar verre bestemmingen vliegen, zaten daardoor gemiddeld minder vol dan een jaar eerder.

HAL

Investeerder HAL liet vrijdag nabeurs weten in totaal meer dan 1,1 miljard euro te hebben opgehaald met de beursgang van optiekbedrijf GrandVision. GrandVision werd op 6 februari naar de beurs gebracht. HAL houdt momenteel een belang van 76,7 procent in de onderneming.

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. In Tokio eindigde de Nikkei 1 procent lager. Een zwakker dan voorziene groei van de Japanse economie en de vrees voor een snellere renteverhoging in de Verenigde Staten drukten op het beurssentiment. De Shanghai Composite in China steeg 1,9 procent na een zeer sterke toename van de Chinese export.

VS

De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag met stevige verliezen. De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent in de min op 17.856,78 punten. De brede S&P 500 daalde 1,4 procent naar 2071,26 punten en technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 4927,37 punten.

De Europese beurzen gingen overwegend met kleine winsten het weekeinde in. De Amsterdamse AEX-index sloot 0,2 procent in de plus op 489,84 punten. De MidKap steeg 1,2 procent naar 741,18 punten. De beurs in Frankfurt ging 0,4 procent vooruit, terwijl de CAC40-index in Parijs nagenoeg onveranderd sloot. De hoofdgraadmeter in Londen verloor 0,7 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,0855 dollar waard, tegen 1,0865 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De eenheidsmunt staat daarmee op het laagste niveau sinds augustus 2003. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 49,72 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 59,64 dollar per vat. in de onderneming.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen