
Ook de andere Europese graadmeters lijken wat terrein terug te gaan winnen na de zware verliezen op maandag. De aandacht gaat vooral uit naar de bedrijvigheid in de Europese industrie- en dienstensector, die later op de ochtend bekend wordt gemaakt.
,,We lijken een tikje hoger te openen na de zware afstraffing op maandag. Het nieuwe beursjaar is slecht begonnen en dat is eigenlijk wel merkwaardig. De goedkopere olie en de dalende euro zijn juist positief voor de meeste bedrijven. De aanstaande Griekse verkiezingen zorgen echter wel voor enige onzekerheid en daar houden beleggers niet van'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
Bij de bedrijven kondigde TomTom aan kaarten te gaan leveren voor de inbouwnavigatieapparatuur van Volkswagen. De kaarten worden door de Duitse autofabrikant gebruikt in een nieuw multimediasysteem, dat wordt opgenomen in diverse modellen zoals de Jetta, Passat en Kever.
Verre Oosten
In het Verre Oosten gingen de belangrijkste aandelenmarkten dinsdag flink omlaag na de stevige koersverliezen in Europa en de Verenigde Staten. In Tokio sloot de Nikkei 3 procent lager. De bezorgdheid over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, de zwakke olieprijzen en een koersstijging van de Japanse yen zorgden voor een negatieve stemming op de Japanse beurs.
Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex maandag 1,9 procent lager op 17.501,65 punten. De brede S&P 500 daalde 1,8 procent tot 2020,58 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,6 procent tot 4652,57 punten.
Zware verliezen
Ook de Europese beurzen begonnen met zware verliezen aan de nieuwe handelsweek. De AEX-index in Amsterdam sloot 2,7 procent lager op 410,94 punten. De MidKap verloor 1,1 procent tot 629,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 3,3 procent achteruit.
De euro noteerde dinsdagochtend op 1,1952 dollar, tegen 1,1920 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op maandag.
De olieprijzen gingen verder omlaag na de koersval van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 49,79 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 52,79 dollar per vat.