ECO5 okt '15 11:57

Stevige winsten op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandagochtend stevige winsten zien.

ANP
ANP

De hoop dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig niet zal worden verhoogd, zorgde voor optimisme onder beleggers. In Amsterdam profiteerde ArcelorMittal van een koopadvies en gaf TNT een winstwaarschuwing.

,,Het positieve sentiment op Wall Street en in Azië wordt op de Europese markt voortgezet. De koersschommelingen op de beurzen blijven groot en de stemming wisselt snel, maar we houden er rekening mee dat de AEX de komende tijd verder kan stijgen nadat de bodem van rond de 405 punten de laatste tijd twee keer is getest", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 2,6 procent hoger op 433,41 punten. De MidKap dikte 2,2 procent aan tot 638,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 2,9 procent vooruit.

Enige daler

TNT was de enige daler in de AEX met een min van 1,7 procent. De pakketvervoerder, die wordt overgenomen door het Amerikaanse FedEx, waarschuwde dat de kwartaalwinst flink lager zal uitvallen door economische tegenwind in Brazilië, China en Australië.

Sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was ArcelorMittal (plus 7,6 procent). Citigroup schroefde zijn aanbeveling voor het staalconcern op. In de MidKap was Fagron de enige daler met een min 7 procent. De toeleverancier aan apotheken leverde daarmee de winst van vrijdag weer in. Fagron liet voor het weekeinde weten te praten met partijen over een overname van het bedrijf.

Potash

In Frankfurt ging K+S bijna 20 procent onderuit, nadat de Canadese meststoffen- en zoutenproducent Potash het overnamebod op zijn Duitse branchegenoot had ingetrokken. Glencore klom in Londen ruim 7 procent. Handelaren wezen op overnamegeruchten rond het Brits-Zwisterse grondstoffenbedrijf, dat vorige week een wild koersverloop kende door ongerustheid over zijn schuldenpositie.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1271 dollar. De olieprijzen stegen meer dan 1 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte 46,11 dollar en Brentolie werd verhandeld voor 48,77 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen