ECO4 nov '15 11:54

Automakers in uitverkoop op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De automakers gingen woensdagmiddag in de uitverkoop op de beurzen.

ANP
ANP

Beleggers reageerden geschokt op de uitkomsten van een intern onderzoek van Volkswagen, waaruit bleek dat meer auto's uitstoot-onregelmatigheden vertonen. De Europese beursgraadmeters stonden desondanks overwegend stevig in de plus, mede dankzij koerswinsten onder de grote olieconcerns.

,,De slecht nieuwsshow rond Volkswagen blijft een geïsoleerd probleem en zet niet het hele beurssentiment op scherp. De hoop dat de stimuleringsprogramma's in de eurozone en Japan verder kunnen worden opgerekt blijft de handel ondersteunen. Ook zorgt positief nieuws over de economische groei in de eurozone voor optimisme en vallen de bedrijfsresultaten niet tegen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 1,3 procent hoger op 472,73 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 702,62 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 1,1 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,2 procent.

ING

Volkswagen (VW) kelderde ruim 8 procent in Frankfurt. De Duitse autofabrikant schat de economische schade van de nieuwe affaire nu al op ongeveer 2 miljard euro. En voor het eerst zijn er ook benzine-auto's waar de uitstootwaarden niet correct zijn. VW-dochter Porsche raakte ook meer dan 8 procent aan waarde kwijt. BMW zakte 2,7 procent en PSA Peugeot Citroën verloor 2,8 procent.

In de AEX stonden financieel concern ING en informatieleverancier Wolters Kluwer, die beide met kwartaalberichten kwamen, bovenaan met winsten van 4 en 2,4 procent. Olieconcern Shell volgde met een plus van 2,3 procent. Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden), die ook met cijfers kwam, steeg 1,1 procent.

MidKap

In de MidKap toonde PostNL wat herstel met een winst van 3 procent. Het postbedrijf zag een dag eerder ruim een vijfde van zijn beurswaarde verdampen na tegenvallende vooruitzichten.

De euro was 1,0924 dollar waard, tegen 1,0952 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef ongewijzigd op 47,90 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 50,60 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen