ECO29 apr '15 15:59Aangepast op 29 apr '15 16:56

Europese beurzen doen weer stap terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag wederom collectief in de min, nadat een dag eerder ook al forse verliezen werden geleden.

ANP
ANP

Zwakke cijfers over de Amerikaanse economie drukten het sentiment. Daarnaast zijn beleggers in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), later op de dag.

In Amsterdam noteerde de AEX-index om 16.45 uur 1,4 procent lager op 492,35 punten. De MidKap zakte 2,4 procent tot 757,05 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 1,9 en 2,5 procent in. De FTSE-index in Londen stond 1 procent in de min.

Aan het begin van de middag bleek dat de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal stevig is afgezwakt. De groei van 0,2 procent op jaarbasis voor 's werelds grootste economie was veel beperkter dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een vooruitgang met 1 procent.

Ballast Nedam

Ballast Nedam was een positieve uitzondering, met een koerswinst van 2,2 procent. Het bouwbedrijf heeft een financieringsakkoord gesloten met zijn banken en samenwerkingspartners. Het akkoord moet voorkomen dat de bouwer ten onder gaat aan de enorme verliezen die worden geleden op grote infrastructuurprojecten.

Grootste dalers in de AEX waren supermarktbedrijf Ahold en kabelexploitant Altice, met minnen van meer dan 4 procent. DSM beleefde de minst slechte dag in de hoofdindex met een verlies van 0,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf leed in het afgelopen kwartaal een nettoverlies, maar werd iets positiever over de rest van dit jaar.

IMCD

In de MidKap werden de resultaten van chemicaliëndistributeur IMCD (plus 0,2 procent) goed ontvangen. Bodemonderzoeker Fugro leverde krap 2 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers.

Delhaize zakte in Brussel 7,5 procent. Het Belgische supermarktbedrijf zag zijn kwartaalwinst flink dalen. De Britse bank Barclays, die nog eens 1,1 miljard euro opzijzet voor mogelijke schikkingen vanwege de vermeende manipulatie van de valutamarkt, verloor in Londen 1,3 procent.

De euro was 1,1125 dollar waard, tegen 1,0970 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent naar 58,01 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 65,16 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen