ECO5 okt '15 19:43Aangepast op 5 okt '15 21:34

Mooie winsten op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag op flinke winst, waarmee de vierdaagse opmars van vorige week een vervolg kreeg.

EPA
EPA

Beleggers gaan er na een aantal tegenvallende macrocijfers van uit dat de Federal Reserve dit jaar de rente waarschijnlijk niet meer verhoogt.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot van de handel 1,8 procent hoger op 16.759 punten. De brede S&P 500 won 1,7 procent tot 1985 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1,5 procent omhoog tot 4775 punten.

Vrijdag kwam een sterk tegenvallend cijfer naar buiten over de Amerikaanse banenmarkt. Dat cijfer voedde de verwachting dat de Fed dit jaar nog niet de rente verhoogt en wellicht tot volgend jaar wacht met een rentestap. De Amerikaanse centrale bank houdt in oktober en december nog een beleidsvergadering.

Twitter

Kort na opening maakten de onderzoeksbureaus Markit en ISM cijfers bekend over de groei van de Amerikaanse dienstensector. Daaruit bleek dat de bedrijvigheid in september minder sterk is toegenomen dan een maand eerder.

Twitter klom bijna 6 procent, nadat de berichtendienst bekendmaakte dat mede-oprichter Jack Dorsey is benoemd tot bestuursvoorzitter. Hij vervulde die functie al op tijdelijke basis sinds het vertrek van Dick Costolo in juni.

GE

Het aandeel General Electric (GE) ging 5,4 procent omhoog. Het investeringsfonds van de activistische belegger Nelson Peltz heeft voor 2,5 miljard dollar een belang genomen in het industriële concern.

De grondstof- en oliegerelateerde aandelen zaten flink in de lift. Zo wonnen de olieconcerns ExxonMobil en Chevron tot 3 procent. Aluminiumconcern Alcoa, dat donderdag nabeurs het kwartaalcijferseizoen op Wall Street aftrapt, klom 8,7 procent. De producenten van zware mijnbouwmachines Caterpillar en Joy Global lieten winsten optekenen van respectievelijk 5,5 en 7,5 procent.

American Apparel

De handel in kledingwinkelketen American Apparel werd maandag opgeschort. Het kledingbedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd en hoopt daardoor makkelijker zijn schuldenlast te verminderen.

Een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent in prijs tot 46,33 dollar en Brentolie klom 2,6 procent tot 49,36 dollar per vat.

De euro stond op 1,1183 dollar, tegen 1,1198 dollar bij het Europese slot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen