ECO30 sep '15 09:20Aangepast op 30 sep '15 09:59

Damrak flink hoger uit startblokken

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak is woensdagochtend met een stevige winst begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen lieten mooie plussen zien in navolging van het herstel in Azië. Ondanks het positieve begin van de handel koersen alle belangrijke beursgraadmeters af op flinke verliezen in de historisch grillige beursmaand september.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,8 procent hoger op 419,62 punten, onder aanvoering van levensmiddelenconcern Unilever (plus 2,8 procent). De MidKap steeg 0,7 procent tot 612,43 punten. De beurzen in Parijs en Londen kregen er 1,9 procent bij. De DAX in Frankfurt won 2 procent, ondanks een onverwachte daling van de Duitse winkelverkopen in augustus.

TNT was de enige daler in de AEX met een min van 0,3 procent. De Telegraaf meldde dat de overname van de pakketvervoerder door het Amerikaanse FedEx onder het vergrootglas ligt in Brussel. Mogelijk komt de Europese Commissie half oktober met een lijst met bezwaren tegen de overname.

Kiadis Pharma

Bij de kleinere bedrijven dikte Kiadis Pharma meer dan 2 procent aan. Het biotechnologiebedrijf heeft goedkeuring gekregen van de autoriteiten in Canada en België voor verdere klinische testen van zijn belangrijkste product.

Sainsbury maakte in Londen een koerssprong van ruim 12 procent. De Britse supermarktketen zag in de afgelopen zestien weken de omzet opnieuw dalen. De afname was echter minder groot dan analisten hadden gevreesd. Ook lopen volgens Sainsbury de kostenbesparingen voor op schema.

Automakers

De automakers en grondstofbedrijven, die in de afgelopen tijd zwaar onder druk stonden, waren weer in trek bij beleggers. In Frankfurt won Volkswagen 3,9 procent en PSA Peugeot Citroën klom in Parijs 6,2 procent. Grondstofbedrijf Glencore herstelde verder na de koersval op maandag en steeg 6,7 procent.

De euro noteerde op 1,1228 dollar, tegen 1,1240 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 44,82 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent in prijs en kostte 47,86 dollar per vat. De gemiddelde olieprijs lag in het derde kwartaal op het laagste niveau sinds de eerste drie maanden van 2009.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen