ECO9 jan '15 07:51Aangepast op 9 jan '15 08:36

'Vlakke opening voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs opent vrijdag naar verwachting nagenoeg vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese graadmeters zullen weinig beweging laten zien. De handel staat vooral in het teken van het officiële Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

,,Het ziet ernaar uit dat we vrijwel onveranderd zullen beginnen. Beleggers lijken even een pas op de plaats te maken na de sterke koerswinsten in de afgelopen dagen. Wellicht dat het Amerikaanse banencijfer dat in de middaghandel naar buiten komt wat impulsen kan geven'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat de industriële productie in Duitsland in november met 0,1 procent is gedaald in vergelijking met een maand eerder. Economen hadden een stijging van de productie met 0,3 procent voorspeld.

Heijmans

Aan het bedrijvenfront liet Heijmans weten van ontwikkelingsbedrijf DCGV opdracht te hebben gekregen voor het bouw- en woonrijp maken van de openbare ruimte binnen Greenport Venlo. Dat levert het bedrijf uiteindelijk 30 miljoen euro aan omzet op over een periode van naar verwachting vijftien jaar.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kondigde donderdagavond aan in gesprek te willen met technisch dienstverlener Imtech. De belangenbehartiger kan het niet verkroppen dat beleggers bijna twee jaar na de aankondiging van een omvangrijke fraude nog steeds niet weten of het bedrijf definitief heeft afgerekend met het verleden.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten vrijdag overwegend stevige winsten zien in navolging van de hogere slotstanden in Europa en New York. De Nikkei in Tokio bleef wat achter en sloot 0,2 procent hoger. Het was de derde winstbeurt op rij. De Japanse beurs verloor desondanks in de eerste handelsweek van het nieuwe jaar 1,5 procent.

Op Wall Street werden donderdag de verliezen van de eerste vijf handelsdagen van dit jaar weggepoetst. De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent hoger op 17.907,87 punten en de S&P 500 steeg 1,8 procent tot 2062,14 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,8 procent tot 4736,19 punten.

Euro

Ook op de Europese aandelenmarkten bleven beleggers erop vertrouwen dat de centrale banken er alles aan zullen doen om de economische groei aan te jagen. De AEX-index in Amsterdam eindigde donderdag 2,9 procent hoger op 423,07 punten, vlak onder de slotstand van 424,47 punten op 31 december 2014.

De MidKap steeg 1,1 procent tot 635,60 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs was de stemming al even uitbundig met winsten voor de toonaangevende indices tussen 2,4 en 3,6 procent.

De euro noteerde vrijdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,1795 dollar, tegen 1,1811 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 49,08 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 51,03 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen