ECO27 nov '15 12:30

ING: geen krediet voor nieuwe kolencentrales

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - ING stopt per direct met de financiering van nieuwe kolencentrales.

ANP
ANP

Evenmin worden nog leningen verstrekt aan nieuwe klanten in de energiebranche die voor meer dan de helft leunen op steenkool.

ING-baas Ralph Hamers noemde klimaatverandering vrijdag ,,een ongeëvenaard probleem''. Banken zijn volgens de topman medeverantwoordelijk voor de aanpak daarvan. Daarom steekt de bank, afgezien van eerder aangegane verplichtingen, geen geld meer in kolenenergie.

In Parijs wordt volgende week een grote klimaattop gehouden. Doel is tot bindende afspraken te komen over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen. ING neemt deel aan die conferentie.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië nam vorige week alvast een voorschot door aan te kondigen tussen nu en 2025 helemaal te willen stoppen met kolenenergie. Het is daarmee de eerste grote economie die de verouderde en relatief zwaarvervuilende techniek om stroom op te wekken de rug toekeert.

In Nederland vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, inclusief regeringspartij PvdA, eveneens dat kolencentrales stapsgewijs moeten worden gesloten. De volksvertegenwoordigers sloten zich eerder deze week aan bij een groep van enkele tientallen hoogleraren, die daar in een open brief toe opriepen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen