ECO25 mei '15 08:01Aangepast op 25 mei '15 08:43

'Rustige pinksterhandel op Damrak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent maandag naar verwachting vrijwel vlak.

Ook de Italiaanse en Spaanse beurzen zullen weinig beweging laten zien. Marktpartijen voorzien een zeer rustige handelsdag aangezien veel bedrijven dicht zijn vanwege Pinksteren. Ook zijn de beurzen in Frankfurt, Londen, Zürich, Wenen, Kopenhagen, Oslo en New York gesloten.

Op Beursplein 5 maakte biotechnologiebedrijf Pharming voorbeurs bekend een overeenkomst te hebben getekend met het Colombiaanse Cytobioteck voor de distributie van Ruconest in Colombia en Venezuela. Financiële details over de overeenkomt werden niet vrijgegeven. Wel meldde Pharming dat Cytobioteck Ruconest koopt tegen een vaste inkoopprijs.

Bouwbedrijf Ballast Nedam liet vrijdag na de slotbel weten samen met ULC Groep in de race te zijn voor de nieuwbouw van een afdeling van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. De bedrijven hebben het het voornemen tot gunning ontvangen voor de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden.

Rating

Afgelopen vrijdag bleek ook dat Standard & Poor's (S&P) positiever is geworden over de economische vooruitzichten van Nederland. De kredietbeoordelaar verhoogde de verwachting voor de 'rating' van stabiel naar positief.

Beleggers wachten verder op duidelijkheid over de financiële toekomst van Griekenland. De Griekse regering waarschuwde dit weekeinde nogmaals volgende maand niet aan haar verplichtingen te kunnen voldoen, als er geen nieuwe noodleningen komen.

Dow Jones

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten winsten zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,7 procent hoger en kende daarmee de zevende winstbeurt op rij. De stemming werd gesteund door beter dan verwachte Japanse exportcijfers. In China klom de Shanghai Composite 2,5 procent. De markten in Hongkong en Zuid-Korea waren gesloten.

De beurzen in New York sloten vrijdag met verliezen. Een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen, halverwege de sessie, zorgde uiteindelijk voor rode koersenborden. Yellen gaf aan dat de rente in de Verenigde Staten mogelijk dit jaar nog omhoog kan gaan.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de min op 18.232,02 punten. De brede S&P 500 eindigde 0,2 procent lager op 2126,06 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot een fractie lager op 5089,36 punten. Beleggers in de VS gingen overigens een lang weekend tegemoet. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day.

Euro

De Europa aandelenbeurzen gingen gemengd het pinksterweekend in. De Amsterdamse AEX-index sloot een fractie lager op 501,89 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 755,51 punten. De beurs in Frankfurt en Parijs sloten tot 0,4 procent lager. Londen was een positieve uitschieter met een winst van 0,3 procent.

De euro noteerde maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,0992 dollar, tegen 1,1026 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef onveranderd op 59,74 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 65,27 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen