ECO27 apr '15 09:47

Beurzen geven openingswinst prijs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen moesten maandagochtend de kleine openingswinsten weer prijsgeven.

ANP
ANP

Op het Damrak werd op Koningsdag uitgekeken naar de stroom aan bedrijfsresultaten die later in de week op het programma staan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 500,87 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 771,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,2 procent kwijt.

Bierbrouwer Heineken sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,8 procent. Grootste stijger was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2 procent. In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech onderaan met een min van 1,7 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos ging aan kop met een plus van 1,6 procent.

Volkswagen omhoog

In Frankfurt dikte Volkswagen meer dan 4 procent aan. Ferdinand Piëch, het boegbeeld van de Duitse automaker, maakte zaterdag onverwacht bekend zijn functie als president-commissaris van VW neer te leggen. Piëch voerde de afgelopen twee weken een machtsstrijd met de huidige topman Martin Winterkorn. Hij verloor die strijd, omdat andere commissarissen achter de huidige baas bleven staan.

Deutsche Bank zakte ruim 2 procent. De grootste bank van Duitsland zag de winst in het eerste kwartaal halveren. Vooral de enorme boete voor de internationale fraude met rentetarieven drukte zwaar op het resultaat. Het financiële concern kondigde tevens een omvangrijke bezuinigingsoperatie aan en neemt afscheid van dochteronderneming Deutsche Postbank (plus 12 procent).

Capgemini wint

In Parijs won Capgemini 0,1 procent. Het Franse automatiserings- en adviesbedrijf wil zijn Amerikaanse branchegenoot IGate overnemen voor zo'n 4 miljard dollar. Capgemini maakte ook eerstekwartaalresultaten bekend. De onderneming zag de omzet met 10,5 procent aandikken.

De euro noteerde maandagochtend vrijwel onveranderd op 1,0865 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 56,95 dollar. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 65,21 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen