ECO1 mei '15 21:37

LinkedIn onderuit op beurs

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag vanaf de openingsbel in de plus, onder meer gesteund door goede cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

EPA
EPA

De positieve stemming ging echter totaal voorbij aan LinkedIn. Het bedrijf achter de zakelijke netwerksite werd door beleggers erg hard gestraft voor tegenvallende verwachtingen.

Omstreeks 21.25 uur (Nederlandse tijd) stond de Dow-Jonesindex 1 procent hoger op 18.011 punten. De brede S&P 500 steeg ook 1 procent naar 2106 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,2 procent en klom daarmee naar 4999 punten.

Op macro-economisch vlak bleek het Amerikaanse consumentenvertrouwen in april toegenomen tot het op een na hoogste niveau in meer dan acht jaar tijd, terwijl de bedrijvigheid in de industrie even sterk groeide als een maand eerder. De bouwuitgaven lieten, in maart, echter een onverwachte daling zien.

LinkedIn

LinkedIn zag bijna een vijfde van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf kwam met kwartaalcijfers en gaf daarbij prognoses voor de omzet en winst in het tweede kwartaal, die flink onder de verwachtingen van analisten lagen. Daarnaast werd de omzetverwachting voor het hele jaar verlaagd. Het aandeel LinkedIn is afgelopen jaar bijna in waarde verdubbeld.

Olieconcern Chevron (min 1,9 procent) liet weten dat de winst in het afgelopen kwartaal sterk zakte vanwege de lagere olieprijs. Wel viel de winst per aandeel beduidend hoger uit dan analisten hadden voorzien. Filmstudio Dreamworks Animation SKG noteerde 5,4 procent lager na een groter dan verwacht verlies in het eerste kwartaal.

Verder waren aandelen van biotechbedrijven in trek in New York, na sterke kwartaalcijfers van Gilead (plus 4,9 procent). Branchegenoten Celgene en Biogen wisten mee te liften en stegen respectievelijk 2,1 procent en 3,1 procent. Aandelen van grote autobedrijven als General Motors (plus 0,8 procent), Ford (min 0,1 procent) en Fiat Chrysler (min 1,2 procent) reageerden op de bekendmaking van verkoopcijfers over de maand april.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen