ECO23 mrt '15 09:19Aangepast op 23 mrt '15 09:43

AEX licht lager in vroege handel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is maandagochtend licht lager begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten stonden overwegend in de min. Beleggers hielden hun blik gericht op Berlijn, waar de Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Griekse schuldenkwestie zullen bespreken.

Op de beurs in Amsterdam werd de nieuwe samenstelling van de indices van kracht. Bij de jongste periodieke herziening zijn verzekeraar NN, tankopslagbedrijf Vopak en industrieel toeleverancier Aalberts gepromoveerd naar de AEX. De hoofdgraadmeter in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent lager op 497,72 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 756,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,9 procent in.

Bodemonderzoeker Fugro, die vanaf maandag deel uitmaakt van de MidKap, klom 4,8 procent. Baggeraar Boskalis (min 1,4 procent) heeft zijn belang in Fugro uitgebouwd tot 25,1 procent. Het bedrijf herhaalde dat het niet uit is op een overnamebod. Fugro gaf opnieuw aan veel te hechten aan zijn positie als onafhankelijk bedrijf. Volgens analisten van Rabobank blijft Boskalis echter uit op een overname van Fugro.

Aalberts

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries, die samen met verzekeraar NN (plus 0,1 procent) en tankopslagbedrijf Vopak (min 0,4 procent) promoveerde naar de AEX, was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdondsen met een plus van 1,4 procent.

Op de lokale markt ging Kardan ruim 6 procent onderuit. Het investeringsbedrijf heeft uit Israëlische media vernomen dat een bank het faillissement van een van zijn grootaandeelhouders, de heer Grunfeld, heeft aangevraagd.

Pirelli

In Milaan steeg Pirelli meer dan 1 procent. De Italiaanse bandenfabrikant komt waarschijnlijk in handen van het Chinese staatsbedrijf ChemChina. De belangrijkste aandeelhouder van Pirelli verkoopt zijn belang aan ChemChina, dat daarna een bod uitbrengt op de rest van het bedrijf. Vrijdag werd al gemeld dat Pirelli mogelijk een nieuwe eigenaar zou krijgen.

De euro was 1,0785 dollar waard, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent goedkoper op 45,64 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent minder op 54,42 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen