ECO20 aug '15 10:09

Vertrouwen in economie groeit

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben deze maand meer vertrouwen gekregen in de economie.

ANP
ANP

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte.

De index waarmee het vertrouwen wordt gemeten steeg met 2 punten naar 6. Daarmee kregen de optimisten verder de overhand ten opzichte van de pessimisten. Het oordeel over de economie is deze maand aanzienlijk beter dan in juli.

De bereidheid om geld uit te geven is in augustus een fractie minder dan afgelopen maand. Dit komt vooral doordat consumenten iets negatiever oordelen over hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden. Ook vinden ze de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen.

Woninginrichting

Volgens het CBS verwacht ruim 40 procent van de ondervraagden dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal dalen, ruim 27 procent voorziet een stijging. Het hebben van een baan speelt volgens het statistiekbureau een grote rol bij de koopbereidheid van consumenten.

Consumenten gaven in juni 2,2 procent meer uit dan een jaar eerder. Met name aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten werd meer geld gespendeerd. Dit hangt volgens het CBS samen met de opleving van de woningmarkt. Ook auto's vonden in juni gretiger aftrek. De uitgaven aan duurzame goederen stegen in juni het sterkst.

Volgens het CBS zijn, ondanks de dalende bereidheid, de omstandigheden om de portemonnee te trekken deze maand gunstiger dan in juni.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen