ECO7 okt '15 17:58

AEX maakt winstkwartet net niet vol

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een miniem verlies de handel uitgegaan.

ANP
ANP

Daarmee kwam een einde aan de winstreeks die drie dagen duurde. Ook elders in Europa zagen de graadmeters de winsten van eerder op de dag in het laatste handelsuur voor een groot deel verdampen. Bierbrouwers stonden in de schijnwerpers na een overnamebod van AB InBev op SABMiller.

De AEX-index, die vrijwel de hele dag duidelijk in de plus koerste, kon die winst uiteindelijk net niet vasthouden. De graadmeter sloot een fractie lager op 440,59 punten. De MidKap, die woensdag de twintigste verjaardag vierde, kreeg er 0,3 procent bij op 652,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten 0,1 tot 0,7 procent hoger.

Grootste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een plus van 7,2 procent. Sterkste daler was uitzender Randstad met een verlies van 4,1 procent.

SABMiller

In Londen steeg SABMiller 0,3 procent. Het moederbedrijf van Grolsch vindt ook het nieuwe overnamebod van AB InBev te laag. De grootste bierbrouwer ter wereld schroefde zijn overnamebod op zijn Brits-Zuid-Afrikaanse rivaal op tot in totaal meer dan 92 miljard euro. SABMiller wees in de afgelopen weken al twee keer eerder een bod van AB InBev af. AB InBev won 0,6 procent in Brussel en branchegenoot Heineken daalde in Amsterdam 1,1 procent.

De recente stijging van de olieprijs stuwde de koersen van oliegerelateerde bedrijven. In hun kielzog gingen ook andere grondstofbedrijven mee omhoog. Olieconcern Shell kreeg er 2,8 procent bij. Total won in Parijs 2,2 procent en in Londen won BP 2,4 procent. Ook mijnbouwers deden het goed, getuige winsten van Anglo American (plus 10 procent), Antofagasta (plus 7,4 procent) en Glencore (plus 5,2 procent).

Volkswagen

In Frankfurt won Volkswagen ruim 7 procent. De Duitse autobouwer begint in januari met de aanpassingen van de sjoemelsoftware in dieselauto's. De terugroepactie duurt waarschijnlijk tot het einde van het jaar.

Tesco won 2,5 procent in Londen, hoewel het Britse supermarktbedrijf de halfjaarwinst ruimschoots zag halveren. Tesco had opnieuw last van de concurrentie van prijsvechters.

De euro was bij de slotbel 1,1259 dollar waard, tegen 1,1265 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse daalde 0,5 procent tot 48,30 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,1 procent minder op 51,86 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen