ECO21 aug '15 15:59Aangepast op 21 aug '15 16:55

Somberheid troef op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden vrijdag in de middaghandel opnieuw stevig in het rood.

ANP
ANP

Tegenvallende berichten uit China voedden de vrees voor de verdere achteruitgang van de Chinese economie, met alle negatieve gevolgen voor de rest van de wereldeconomie. Naast aandelenkoersen gingen ook grondstoffenprijzen weer omlaag.

In Amsterdam noteerde de AEX-index een uur voor het slot 2,2 procent in de min op 449,106 punten. De MidKap leverde 1 procent in tot 658,34 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten 1,4 tot 1,9 procent.

In de AEX kelderde het aandeel Vopak met ruim 14 procent. Het tankopslagbedrijf toonde zich bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers voorzichtig over de vooruitzichten in Azië, vooral vanwege de verzwakking van de Chinese economische groei.

Verdere krimp

Tekenen van die afkoeling waren voorbeurs zichtbaar in cijfers die wijzen op een verdere krimp van de industriële activiteit in 's werelds op een na grootste economie. De zorgen over China hebben als sinds de verrassende devaluatie van de Chinese munt, vorige week, vat op de markt. Die stap werd alom opgevat als signaal dat de Chinese overheid zich zorgen maakt over de eigen economie.

Bouwbedrijf BAM was met een plus van 4,6 procent een van de weinige winnaars aan het Damrak. Beleggers genoten nog na van de meevallende cijfers die BAM donderdag al presenteerde en reageerden verheugd op een grote opdracht, voor de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. Branchegenoot Heijmans kreeg opnieuw een stevige tik en verloor 17 procent van zijn beurswaarde. Heijmans werd deze week al bijna 40 procent minder waard.

Olieprijs

De zorgen over de Chinese economie zetten ook druk op de grondstoffenmarkten, waar bijvoorbeeld de olieprijs op koers ligt om voor de achtste achtereenvolgende week omlaag te gaan. Dat is de langste negatieve reeks sinds 1986. Ook koper, aluminium, zink, lood en nikkel werden weer goedkoper.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte bijna 2 procent tot 40,55 dollar. Brentolie werd ook circa 2 procent goedkoper en kostte 45,75 dollar per vat. De euro werd voor 1,1301 dollar verhandeld, tegen 1,1199 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen