ECO8 mei '15 10:02

Verkiezingsuitslag stuwt Londense beurs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Londense aandelenbeurs is vrijdagochtend stevig hoger geopend.

EPA
EPA

De Britse beleggers reageerden enthousiast op de verkiezingsoverwinning van de Conservatieve Partij. De andere Europese effectenmarkten lieten ook winsten zien. Marktpartijen kijken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat later op de dag verschijnt.

De Londense FTSE-index steeg in de vroege handel 1,7 procent. Vooral de grote Britse banken en huizenbouwers profiteerden van de verkiezingsuitslag in het Verenigd Koninkrijk. De AEX-index in Amsterdam stond 1 procent hoger op 483,36 punten, onder aanvoering van zwaargewichten Shell en Unilever. De MidKap klom ook 1 procent, naar 740,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent.

In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een plus van 5 procent. Air France-KLM won 3,6 procent. De Franse overheid wil zijn belang in de luchtvaartcombinatie uitbreiden tot circa 17,6 procent, om haar invloed te vergroten in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering op 21 mei.

Roto Smeets

De vastgoedbedrijven NSI en Eurocommercial Properties, die beide met kwartaalberichten kwamen, stegen 3,7 en 2,4 procent. SBM Offshore daalde 1,1 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet in het eerste kwartaal flink afnemen en kondigde aan meer banen te gaan schrappen.

Bij de kleinere bedrijven klom GrandVision 4 procent. De eerstekwartaalresultaten van het optiekbedrijf waren volgens Rabobank op alle fronten beter dan verwacht. Roto Smeets steeg ruim 6 procent. De grootaandeelhouders die de drukkerijgroep willen overnemen, verhogen hun bod van 4 naar 4,124 euro per aandeel.

Euro

In Zürich maakte Syngenta een koerssprong van bijna 17 procent. Monsanto, 's werelds grootste zadenhandelaar, heeft een bod van omgerekend zo'n 40 miljard euro gedaan op zijn Zwitserse branchegenoot. Dat bod werd echter afgewezen.

De euro stond op 1,1195 dollar, tegen 1,1274 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie ging voor 0,3 procent minder over de toonbank en kostte 58,76 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 65,57 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen