ECO6 nov '15 09:56

Aperam winnaar op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel van roestvrijstaalconcern Aperam was vrijdag de grote winnaar op Beursplein 5, na de publicatie van kwartaalcijfers.

EPA
EPA

De Europese beursgraadmeters lieten een overwegend lager beeld zien. Alle ogen zijn gericht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 467,20 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 696,89 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent, Londen stond vlak.

Aperam won 12,8 procent in de MidKap. De onderneming gaat het dividend voortaan per kwartaal uitkeren en realiseerde een winst van 66 miljoen dollar in het derde kwartaal. De prestaties werden door analisten omschreven als ,,goed in uitdagende omstandigheden''.

ArcelorMittal

ArcelorMittal, de voormalige eigenaar van Aperam, steeg 2,7 procent in de AEX, ondanks een winstalarm. 's Werelds grootste staalproducent verwacht dat de winst dit jaar aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Ook wordt het dividend voor dit jaar opgeschort. Het aandeel ArcelorMittal is in de afgelopen weken echter al flink gedaald.

Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van Vopak (plus 5 procent). Het tankopslagbedrijf sprak van een gezonde vraag naar opslagcapaciteit in de meeste van zijn terminals.

Duitsland

De Duitse verzekeraar Allianz, die minder winst boekte dan verwacht, daalde meer dan 2 procent in Frankfurt. In Zürich kelderde Richemont ruim 7 procent. De Zwitserse luxegoederenverkoper waarschuwde voor een ,,uitdagende" tweede helft van zijn gebroken boekjaar.

Syngenta won ruim 3 procent. De Zwitserse zadenhandelaar is naar verluidt in gesprek met het Amerikaanse DuPont over een samenvoeging van de agrarische activiteiten van beide bedrijven. AstraZeneca zakte 0,4 procent in Londen. De Britse farmaceut neemt het Amerikaanse biotechnologiebedrijf ZS Pharma over voor 2,7 miljard dollar.

De euro noteerde vrijwel onveranderd op 1,0879 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 45,41 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs en kostte 48,07 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen