ECO2 nov '15 07:32Aangepast op 2 nov '15 08:20

Loonkosten drukken resultaat PostNL

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De aanhoudende krimp van de postmarkt en stijgende loonkosten van pakketbezorgers hebben de resultaten van PostNL vorig kwartaal gedrukt.

ANP
ANP

Dat blijkt uit de cijfers die het postbedrijf maandag heeft gepubliceerd.

PostNL boekte vorig kwartaal een omzet van 780 miljoen euro, wat 1 procent minder is dan in het derde kwartaal van 2014. De onderliggende operationele winst (cash) zakte met circa een kwart naar 23 miljoen euro. De nettowinst ging wel met 6 miljoen euro omhoog, naar 18 miljoen euro.

Bij de postbezorging wogen bezuinigingen en duurdere postzegels niet op tegen de verdere krimp van het briefverkeer en oplopende kosten. Bij de pakketbezorging werd het resultaat gedrukt door het akkoord dat in de zomer werd gesloten met zelfstandige bezorgers. Die kregen allemaal het aanbod in dienst te treden bij het bedrijf.

Minder brieven

Financieel directeur Jan Bos gaf in een toelichting aan dat de resultaten aan de verwachtingen van PostNL voldeden. Het bedrijf hield vast aan de prognoses voor 2015 en komt dinsdag met een verdere uitwerking van de plannen voor de komende jaren. Daarbij moet ook blijken hoe de aanhoudende krimp van de postmarkt verder kan worden bestreden.

Afgelopen kwartaal werden in Nederland 11 procent minder brieven bezorgd dan een jaar eerder, waardoor de omzet op de thuismarkt met 5 procent afnam. Het onderliggende bedrijfsresultaat ging hier met een derde omlaag, naar 14 miljoen euro.

Meer pakketten

De opmars van internetwinkelen moet een uitweg bieden voor PostNL, dat vorig kwartaal bijna 9 procent meer pakketten bezorgde. De stakingen van ontevreden bezorgers, en de hogere loonkosten van het akkoord dat met ze werd gesloten, drukte het resultaat van deze divisie echter met 15 procent, tot 16 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen herhaalde de eerdere verwachting dat de loonkosten van de pakketbezorgers op jaarbasis met 15 à 20 miljoen euro zullen stijgen. De invloed op het resultaat zal volgens haar echter kleiner worden in de komende kwartalen.

Gerelateerde artikelen