ECO25 mei '15 09:33Aangepast op 25 mei '15 10:04

AEX vlak op Tweede Pinksterdag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam kwam maandagochtend amper van zijn plaats.

ANP
ANP

Marktpartijen spraken van een zeer rustige handelsdag aangezien veel bedrijven en Europese beurzen dicht zijn vanwege Tweede Pinksterdag. Ook is Wall Street maandag gesloten vanwege Memorial Day.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in het eerste uur van de handel ongewijzigd op 501,91 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 755,07 punten. De beurs in Parijs zakte 0,4 procent. De markten in Frankfurt, Londen, Zürich, Wenen, Kopenhagen en Oslo waren gesloten.

Beleggers wachten nog altijd op duidelijkheid over de financiële toekomst van Griekenland. De Griekse regering waarschuwde dit weekeinde nogmaals volgende maand niet aan haar verplichtingen te kunnen voldoen, als er geen nieuwe noodleningen komen.

Ballast Nedam

Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een plus van 1 procent. Kabelbedrijf Altice steeg 0,8 procent na mediaberichten dat het bedrijf zich heeft gemengd in een overnamestrijd rond het Amerikaanse Time Warner Cable.

Randstad, Aalberts Industrie, Aegon en OCI waren de grootste dalers met verliezen van 0,3 procent. Het aandeel van verzekeraar Delta Lloyd (min 3,3 procent) noteerde ex-dividend.

Bij de kleinere bedrijven zakte Ballast Nedam ruim 16 procent. Beleggers namen winst na de sterke opmars van het aandeel afgelopen week. Het noodlijdende bouwbedrijf liet vorige week dinsdag weten gesprekken te voeren met buitenlandse partijen over een overname.

Euro

Pharming steeg meer dan 3 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een overeenkomst getekend met het Colombiaanse Cytobioteck voor de distributie van Ruconest in Colombia en Venezuela.

In Milaan zakte Fiat Chrysler 2 procent. Sergio Marchionne, de topman van het Amerikaans-Italiaanse autobedrijf heeft zijn collega bij General Motors (GM) in maart benaderd met het voorstel om hun autobedrijven te laten fuseren. Volgens The New York Times heeft GM-topvrouw Mary Barra het verzoek resoluut afgewezen.

De euro noteerde op 1,0980 dollar, tegen 1,1026 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 59,84 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 65,35 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen