ECO5 jan '15 16:07

'Terreurscreening mag onder voorwaarden'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven en organisaties mogen onder strikte voorwaarden controleren of hun werknemers voorkomen op Europese en Amerikaanse lijsten van terreurverdachten.

ANP
ANP

Zij moeten dan wel kunnen aantonen dat hun actie een wettelijke basis heeft en proportioneel is. Dat zei een woordvoerder van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Proportioneel betekent in dit geval dat de werkgever moet aantonen dat het doel een dergelijke zware inbreuk op de privacy van zijn werknemers rechtvaardigt. ,,Omdat het middel vrij zwaar is, is de toets ook vrij streng'', aldus de woordvoerder. ,,Het is in de eerste plaats de werkgever die de toets moet uitvoeren. Uiteindelijk kan de rechter eraan te pas komen.''

Het CBP reageerde daarmee desgevraagd op het via Der Spiegel uitgelekte nieuws dat de Duitse autofabrikant Daimler zijn 280.000 werknemers elke drie maanden wil screenen op mogelijke deelname aan terroristische organisaties. Dat gebeurt aan de hand van lijsten van terreurverdachten van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Eventueel worden de autoriteiten ingelicht. Ook sollicitanten worden gescreend. De centrale ondernemingsraad van Daimler heeft volgens het Duitse weekblad ingestemd met de maatregel die op 1 december is ingevoerd.

Bij de privacywaakhond is niet bekend of Nederlandse bedrijven soortgelijke checks uitvoeren. Of het CBP daar onderzoek naar doet of gaat doen, wilde de woordvoerder niet zeggen. ,,Daar doen wij nooit mededelingen over.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen