ECO12 mrt '15 15:57

ASML geraakt door winstalarm Intel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese beursgraadmeters lieten donderdagmiddag kleine uitslagen zien na de flinke opmars op woensdag.

ANP
ANP

Onder de sterkste stijger waren veel grondstofgerelateerde bedrijven, die als eersten zouden moeten profiteren van de ECB-maatregelen om de groei aan te jagen. In Amsterdam leverde ASML 2,4 procent in na een omzetalarm van zijn belangrijke klant Intel.

Ruim anderhalf uur voor het slot stond de AEX-index onveranderd op 491,93 punten en daalde de MidKap 0,1 procent tot 746,91 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,2 procent, terwijl de FTSE 0,7 procent won.

Boskalis steeg 3,1 procent in de AEX. De baggeraar en maritiem dienstverlener boekte afgelopen jaar ruim een derde meer winst dan in 2013. Over de plannen met het belang in Fugro (plus 3,1 procent) liet topman Peter Berdowski weten ,,absoluut niet bezig te zijn met voorbereidingen van een bod" op de bodemonderzoeker.

Stijgende olieprijs

Shell, dat bij tijd en wijle gebruik maakt van de diensten van Fugro en Boskalis-dochter Dockwise, steeg 1,2 procent dankzij een stijgende prijs voor Brentolie. Een vat werd 0,8 procent duurder op 58 dollar.

K+S spande de kroon in Frankfurt met een winst van bijna 7 procent. Het bedrijf, dat kunstmest en zout produceert, gaf aan dit jaar op een ,,significante'' winstgroei te rekenen. Die groei moet zowel voortkomen uit hogere verkoopprijzen als een sterkere dollar, het betaalmiddel in de grondstoffenhandel.

AMG

Bij de kleinere bedrijven klom AMG 6,5 procent. De metaalspecialist wist vorig jaar weer winst te boeken na een verlies in 2013. De jaarresultaten van RoodMicrotec (min 5,9 procent) vielen in minder goede aarde. De toeleverancier aan de chipindustrie schrapt daarnaast circa 15 procent van het personeelsbestand.

In Londen won ITV ruim 1 procent. De Britse commerciële televisiezender koopt Talpa Media van John de Mol. ITV betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro. Dat bedrag kan, afhankelijk van de prestaties en de betrokkenheid van De Mol bij het bedrijf, oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro.

TSB

De eveneens in Londen genoteerde bank TSB won 23,7 procent nadat bekendgemaakt werd dat de Spaanse Banco de Sabadell (min 5,5 procent) het bedrijf wil inlijven voor 1,7 miljard pond (2,4 miljard euro).

De euro stond op 1,0621 dollar, tegen 1,0574 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen