ECO27 apr '15 07:59

'Damrak begint Koningsdag met winst’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs, die op Koningsdag gewoon open is, begint maandag naar verwachting met winst aan de verkorte handelsweek.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen licht hoger openen.

De handel staat deze week in het teken van de eerstekwartaalcijfers en het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). Op vrijdag zijn de meeste Europese markten gesloten vanwege de Dag van de Arbeid.

De Griekse schuldenproblematiek zal de gemoederen ook bezig blijven houden. In Griekenland nemen de geruchten toe dat minister van Financiën Yanis Varoufakis spoedig wordt vervangen. De bewindsman zou zich slecht hebben voorbereid op de bijeenkomst van de eurogroep, die de afgelopen dagen in de Letse hoofdstad Riga werd gehouden.

Eerstekwartaalcijfers

Op het Damrak brengen deze week de AEX-fondsen Philips, TNT, DSM, Shell, KPN, Randstad en Gemalto de eerstekwartaalcijfers naar buiten. Verder komen onder meer Air France-KLM, USG People, Brunel, BinckBank, Fugro en Ordina met hun resultaten.

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. In Tokio stond de Nikkei kort voor het luiden van de slotbel 0,4 procent in de min. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Japanse centrale bank op donderdag. Ook werd uitgekeken naar de tweedaagse beleidsvergadering van de Fed, die dinsdag begint.

Slot Amerikaanse beurzen

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag met winst dankzij goede kwartaalresultaten van de technologiegrootmachten Google, Microsoft en Amazon. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 5092,09 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,2 procent bij en kwam uit op 2117,70 punten. De Dow-Jonesindex steeg 0,1 procent tot 18.080,14 punten.

De Europese aandelenmarkten gingen ook met lichte winsten het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 504,01 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 773,85 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met winsten tussen de 0,2 en 0,7 procent het weekeinde in.

De euro noteerde maandag voor aanvang van de aandelenhandel vrijwel onveranderd op 1,0868 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 57,02 dollar. Een vat Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 65,18 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen