ECO8 jan '15 07:53Aangepast op 8 jan '15 08:32

'Hoger begin voor Beursplein 5'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs op het Amsterdamse Beursplein 5 begint donderdag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

De andere Europese effectenmarkten zullen eveneens hoger openen in een poging de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De aandacht gaat onder meer uit naar de Europese detailhandelsverkopen en producentenprijzen. Ook komt de Bank of England met een rentebesluit.

,,We lijken duidelijk hoger te gaan openen. Woensdag hadden we eindelijk een betere dag na het slechte begin van het jaar. Beleggers lijken zich te realiseren dat de recente koersdalingen overtrokken waren. Ook lijkt de olieprijs enigszins te stabiliseren, maar of daar de bodem al is bereikt is nog niet zeker'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

In Amsterdam zal AkzoNobel mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank Credit Suisse verhoogde zijn beleggingsadvies voor de verffabrikant. Gemalto maakte bekend de aankoop van het Amerikaanse data- en softwarebeveiligingsbedrijf SafeNet te hebben afgerond. De in Amsterdam genoteerde digitale beveiliger kondigde de overname begin augustus aan.

Pharming

Pharming liet weten een eerste patiënt te hebben behandeld in het vorig jaar aangekondigde onderzoek met zijn middel Ruconest. Pharming onderzoekt samen met zijn Amerikaanse partner Salix Pharmaceuticals of Ruconest ook geschikt is om aanvallen van erfelijk angio-oedeem (HAE) te voorkomen.

Drankenproducent Lucas Bols kondigde aan te werken aan een beursgang in Amsterdam. Het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh verwacht met zijn beursgang 125 miljoen euro op te kunnen halen.

Verre Oosten

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen donderdag overwegend omhoog in navolging van de positieve stemming in Europa en de Verenigde Staten. De Nikkei in Tokio sloot 1,7 procent hoger. In China daalde de Shanghai Composite daarentegen met ruim 2 procent.

Op de Amerikaanse aandelenbeurzen werden woensdag winsten geboekt. De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent hoger op 17.584,52 punten. De brede S&P 500 klom eveneens 1,2 procent tot 2025,90 punten. Technologiebeurs Nasdaq dikte 1,3 procent aan tot 4650,47 punten.

Europa

De Europese beurzen wisten eerder op de dag voor het eerst dit jaar winst te boeken. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 411,21 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 628,93 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,1807 dollar waard, tegen 1,1817 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 48,71 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 51,02 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen