ECO5 nov '15 18:04

Venijn zit in staart beurshandel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het venijn zat donderdag in de staart van de handelsdag.

ANP
ANP

De Europese aandelenbeurzen zakten in het laatste uur steeds verder weg in navolging van aanzwellende verliezen op Wall Street, waar zorgen heersten over een ophanden zijnde renteverhoging door de Federal Reserve. De AEX werd vanaf het middaguur beknot door flinke verliezen bij de zwaargewichten ArcelorMittal en Shell.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 0,5 procent lager op 466,60 punten en de MidKap verloor 1,1 procent tot 689,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs deden het nog redelijk met winsten van respectievelijk 0,4 en 0,6 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,8 procent inleverde.

De grondstoffensector stond, zoals zo vaak in de afgelopen maanden, flink onder druk. Kunstmestfabrikant OCI was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 6,2 procent. Staalconcern ArcelorMittal, dat vrijdag met zijn derdekwartaalcijfers komt, volgde met een min van 4,6 procent en ook Shell was met een daling van 2,8 procent onder in de index te vinden.

AEX

Mijnbouwers als Anglo American, Glencore en Rio Tinto trokken met verliezen tot 7,7 procent een flinke wissel op de Londense beurs, waar Shell-rivaal BP 2,9 procent inleverde.

Adecco kelderde 10,8 procent in Zürich. 's Werelds grootste uitzendconcern schreef honderden miljoenen euro's af op bedrijfsonderdelen en leed een kwartaalverlies van ruim een half miljard euro. Concurrent Randstad verloor 1,6 procent in de AEX.

In de MidKap raakte bouwbedrijf BAM 7,5 procent aan waarde kwijt na een tegenvallend handelsbericht. Kendrion ging 8,1 procent onderuit. Volgens de producent van elektromagnetische componenten is er sprake van meer onzekerheid in de autosector door het schandaal bij Volkswagen (min 3 procent). De Duitse autobouwer is een belangrijke klant van het bedrijf.

Euro

In Parijs klom Société Générale 4 procent. De op één na grootste bank van Frankrijk voerde zijn kwartaalwinst met ruim een kwart op. Concurrent Crédit Agricole, die ook met cijfers kwam, verloor 8,3 procent.

De euro was 1,0876 waard, tegen 1,0859 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 45,79 dollar. Een vat Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 48,37 dollar.

Gerelateerde artikelen