ECO8 mei '15 08:35

'Damrak wacht op banencijfer VS'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent vrijdag naar verwachting vlak tot licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen overwegend afwachtend beginnen. De handel staat vooral in het teken van het officiële Amerikaanse banencijfer, dat later op de dag naar buiten komt.

,,De meeste Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers wachten op het belangrijke banenrapport uit de VS, dat waarschijnlijk de richting zal gaan bepalen voor de handel. De Londense beurs lijkt wel een stevige winst te gaan boeken na de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

In het Verenigd Koninkrijk ziet het ernaar uit dat de de Conservatieve Partij van de Britse premier David Cameron voldoende zetels haalt om zonder coalitiepartner door te regeren. In een verklaring in zijn kiesdistrict Witney herhaalde Cameron zijn belofte dat er een referendum komt over de toekomst van Groot-Brittannië in de Europese Unie.

GrandVision

Op Beursplein 5 kwamen GrandVision en vastgoedinvesteerder NSI met kwartaalberichten. GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eyewish, heeft de omzet in het eerste kwartaal met bijna 17 procent zien groeien. NSI zag de huurinkomsten en de bezettingsgraad in het afgelopen kwartaal toenemen.

SBM Offshore liet donderdag nabeurs weten meer banen te schrappen. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet in het eerste kwartaal flink afnemen, onder meer doordat oliebedrijven minder investeringen door de sterk gedaalde olieprijs. SBM gaf verder aan dat het nog altijd met de Braziliaanse autoriteiten in overleg is om tot een schikking te komen in het omkoopschandaal rond oliebedrijf Petrobras.

Dow Jones

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters vrijdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,5 procent in de plus. De Chinese Shanghai Composite, die in de afgelopen drie dagen bijna 8 procent aan waarde verloor, steeg 0,3 procent. Een onverwachte krimp van de export in China zorgde voor enige koersdruk.

De aandelenbeurzen in New York maakten donderdag een einde aan een verliesreeks van twee dagen. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 17.924,06 punten. De S&P 500-index won 0,4 procent tot 2088,00 punten, terwijl de Nasdaq 0,5 procent steeg tot 4945,54 punten.

Euro

De Amsterdamse AEX-index wist donderdag alsnog met winst de handel uit te gaan nadat de graadmeter lange tijd flink in de min koerste. Andere beurzen in Europa zagen eveneens de stevige verliezen van eerder op de dag teruglopen. De hoofdindex van Beursplein 5 sloot 0,1 procent hoger op 478,78 punten. De MidKap zakte 0,6 procent naar 733,91 punten. De beurzen in Londen en Parijs raakten tot 0,7 procent kwijt. In Frankfurt won de DAX 0,5 procent.

De euro stond vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1185 dollar, tegen 1,1274 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie ging voor 0,9 procent minder over de toonbank en kostte 58,40 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,6 procent tot 65,12 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen