ECO7 mei '15 08:04

NN Group schrijft zwarte cijfers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 485 miljoen euro.

Dat maakte de vorig jaar van ING afgesplitste verzekeraar donderdag bekend.

De winst volgt op een nettoverlies van 215 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2014. NN profiteerde van bezuinigingen, winst op een belegging en hogere verkopen dankzij een grote pensioendeal. Een jaar eerder trok een half miljard euro aan pensioenkosten het bedrijf nog in het rood. De operationele winst uit voortgezette activiteiten nam vorig kwartaal met 3 procent toe naar 304 miljoen euro.

NN drong zijn kosten in de eerste drie maanden van 2015 met 22 miljoen euro terug. Daarmee komt de totale besparing van de reorganisatie op 164 miljoen euro, waar op een kostenreductie van in totaal 200 miljoen euro eind 2016 wordt gemikt.

Lage rente

De operationele winst van het levensverzekeringsonderdeel stabiliseerde vorig kwartaal op 153 miljoen euro, het resultaat van 'non-life' nam met 2 miljoen euro toe tot 24 miljoen euro. Bij de Europese divisie zakte de winst met 11 procent, terwijl Japan 9 procent meer opleverde dan in het eerste kwartaal van 2014.

Bestuursvoorzitter Lard Friese gaf in een toelichting aan dat NN zich goed heeft aangepast aan de lage rente in de eurozone, die veel levensverzekeraars voor grote problemen stelt. Hij wees daarbij op de solvabiliteitsratio (IGD), die verder verbeterde naar 335 procent.

Ombouw

Om minder last te hebben van de lage rente wordt een deel van de portefeuille aan staatsobligaties vervangen door andere, beter renderende beleggingen. Daarbij gaat het onder meer om Nederlandse hypotheken en om bedrijfsleningen. ,,Daar zijn we al een tijd consistent, maar gedisciplineerd mee bezig'', aldus Friese. ,,Het is daarbij uiteraard van belang om beleggingen van goede kwaliteit te vinden, aangezien we ze langere tijd willen vasthouden.''

Vorig kwartaal is het bedrijf begonnen met de ombouw van zijn merken van ING naar NN of Nationale-Nederlanden. Dit en volgend jaar kost die operatie naar verwachting in totaal zo'n 135 miljoen euro. Daarvan werd 20 miljoen euro opgenomen in de resultaten van het eerste kwartaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen