ECO9 mrt '15 11:47

Europese beurzen in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag eensgezind in het rood.

ANP
ANP

De vrees voor een snellere renteverhoging in de Verenigde Staten en tegenvallende macro-economische cijfers uit Duitsland en Japan bepaalden de stemming op de beursvloer.

,,De beurzen doen een stapje terug. De belangrijkste oorzaak daarvan is de rentevrees in de VS. Daarnaast groeide de Japanse economie minder sterk dan gehoopt. Het is ook niet zo vreemd dat de koersen even wat terugvallen gezien de flinke opmars in de afgelopen weken. Beleggers zullen deze dips waarschijnlijk weer gaan gebruiken om aandelen bij te kopen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent lager op 485,54 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 739,20 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden beide 0,7 procent in. De DAX in Frankfurt daalde 0,3 procent, nadat was gebleken dat de Duitse export in januari sterker dan verwacht is gekrompen.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) begon maandag zoals aangekondigd met de opkoop van staatsobligaties om de economie te stimuleren. Volgens ingewijden heeft de centrale bank in ieder geval Duitse leningen opgekocht.

Het kunstmestbedrijf OCI was veruit de grootste daler in de AEX met een min van ruim 11 procent. De bouwdivisie van het Egyptische bedrijf is sinds maandag afgesplitst. Bodemonderzoeker Fugro ging aan kop met een plus van 2,8 procent.

Batenburg

Bij de kleinere bedrijven klom Batenburg Techniek 0,7 procent. Het installatiebedrijf boekte vorig jaar winst en verwacht ook in 2015 een positief resultaat. Wessanen daalde 0,3 procent. De natuurvoedingsspecialist verkoopt zijn Amerikaanse drankentak American Beverage Corporation (ABC) aan Harvest Hill Beverage Company voor meer dan 50 miljoen euro.

WPP steeg in Londen 0,8 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het grootste reclamebureau ter wereld liet weten het nieuwe jaar sterk te zijn begonnen.

De euro was 1,0877 dollar waard, tegen 1,0865 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 49,66 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 59,40 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen