ECO13 nov '14 18:18Aangepast op 13 nov '14 18:47

Woningcorporaties breken cao-gesprekken af

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De werkgeversvereniging van woningcorporaties, Aedes, heeft de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de 28.000 corporatiemedewerkers afgebroken.

Na ruim acht maanden praten stellen de corporaties dat de standpunten van werkgevers en vakbonden zo ver uit elkaar liggen ,,dat verder onderhandelen geen zin meer heeft''.

FNV Bouw spreekt in een reactie schande van de opstelling van de corporaties. ,,De directeuren zorgen goed voor zichzelf en laten hun stoerdoenerij over de rug van de medewerkers gaan.''

Bij de bonden bestaat volgens Aedes onvoldoende besef van de financiële situatie waarin veel corporaties verkeren. Die is verslechterd door de verhuurdersheffing en andere economische ontwikkelingen.

Betaalbaar wonen

Om huurders ook in de toekomst betaalbaar te kunnen laten wonen, willen de corporaties ,,een cao met marktconforme salarissen en volledige afbouw van de vroegpensioenregeling''. Dat betekent dat er geen ruimte is voor loonsverhoging.

Uit onderzoek blijkt dat salarissen bij woningcorporaties gemiddeld 10 procent hoger liggen dan de salarissen van vergelijkbare functies in andere sectoren, voert Aedes aan. De vereniging wijst erop dat corporaties met ,,maatschappelijk geld'' werken. De bestuurders in de sector gaan er door kabinetsmaatregelen ook vrijwel allemaal in salaris op achteruit.

De cao voor de woningcorporaties is inmiddels bijna een jaar verlopen. De bonden pleiten onder meer voor een loonsverhoging van 3 procent. FNV-onderhandelaar Jeroen Vos is het niet eens met het door Aedes verrichte salarisonderzoek. Hij zegt zich met zijn achterban te gaan beraden over welke stappen kunnen worden genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen