ECO23 apr '15 14:54

Wall Street opent licht lager na cijferstorm

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen op Wall Street openen donderdag naar verwachting licht in de min.

EPA
EPA

Beleggers kregen opnieuw een reeks kwartaalresultaten van grote bedrijven voor hun kiezen, waarbij weer bleek dat de dure dollar veel Amerikaanse producenten parten speelt.

Donderdag openden onder meer 3M, Dow Chemical, General Motors, PepsiCo, United Airlines, Caterpillar en Procter & Gamble de boeken over het afgelopen kwartaal. Woensdag nabeurs gingen Facebook, Texas Instruments, AT&T en eBay hen al voor.

Procter & Gamble en 3M horen bij de toonaangevende bedrijven die last hebben van de opmars van de dollar. 3M zag zich daardoor genoodzaakt zijn verwachtingen voor de omzet en winst die dit jaar worden gehaald te verlagen.

Dalende olieprijs

Dow Chemical profiteerde van een andere opvallende beweging op de financiële markten van de afgelopen maanden: de dalende olieprijs. Dankzij de lagere rekening voor grondstoffen ging de winst van de chemiereus omhoog. Goedkope olie was uiteraard ook gunstig voor luchtvaartmaatschappij United, dat de hoogste winst ooit in een eerste kwartaal wist te boeken.

Autofabrikant General Motors (GM) heeft in het eerste kwartaal ook fors meer winst gemaakt dan een jaar eerder. Destijds werden de resultaten echter ontsierd door de hoge kosten van een aantal grote terugroepacties en de winst van vorig kwartaal was lager dan analisten hadden verwacht.

Dow Jones

Facebook haalde vorig kwartaal een lagere winst dan in de eerste drie maanden van 2014, op een hogere omzet. Het aantal mobiele gebruikers van de socialenetwerksite nam daarbij met bijna een kwart toe.

Verder bleek dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week vrijwel onveranderd is gebleven.

De Dow-Jonesindex sloot woensdag 0,5 procent hoger op 18.038,27 punten. De brede S&P 500 klom eveneens 0,5 procent, tot 2107,96 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq boekte een plus van 0,4 procent en kwam daarmee uit op 5035,17 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen