ECO22 jul '15 08:09Aangepast op 22 jul '15 13:39

Turks overnamebod op Ballast Nedam

Auteur: ANP Nieuws

NIEUWEGEIN (ANP) - Ballast Nedam wil de zwakke omstandigheden in de Nederlandse bouwsector compenseren en zijn financiën opkalefateren door in te gaan op het overnamebod van het Turkse Renaissance Construction.

ANP
ANP

Zoveel werd duidelijk bij de toelichting die het bouwbedrijf woensdag gaf op het voorstel en de halfjaarcijfers.

Renaissance Construction, dat in het Turks Rönesans Inṣaat Taahüt heet, heeft 1,55 euro per aandeel over voor Ballast Nedam, ofwel 30 miljoen euro in totaal. Daarnaast zijn de Turken bereid om de Nieuwegeinse bouwer een kapitaalinjectie te geven van nog eens 30 miljoen euro.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de hoogte van het bod, dat circa 29 procent hoger was dan de koers medio mei toen Ballast aankondigde overnamegesprekken te voeren, maar lager dan de slotkoers op dinsdag. Het aandeel verloor aan het begin van de woensdagmiddag ruim 8 procent aan beurswaarde.

Teleurstellend

,,Het gaat niet goed in de bouw, maar minder slecht'', zei bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa. Zijn bedrijf leed de afgelopen jaren miljoenenverliezen, met name op klussen aan de snelwegen A2 en A15. ,,Het is heel spannend geweest. De verliezen die we de afgelopen jaren hebben geleden hebben het bedrijf in feite ontwricht'', aldus de topman.

Ballast rapporteerde een nettoverlies van 15 miljoen euro over de eerste helft van dit jaar, een forse verbetering ten opzichte van de roodstand van 51 miljoen euro een jaar eerder, maar desalniettemin ,,teleurstellend''. Het bedrijf heeft geen eigen vermogen meer waardoor het zich alleen kan bedruipen met leningen.

Markten

Renaissance, dat niet aanwezig was bij de persconferentie, biedt Ballast volgens Van der Noordaa toegang tot markten die het bedrijf nooit op eigen kracht zou kunnen betreden. Dat is een van de hoofdredenen dat de top van het bedrijf zich unaniem achter het bod heeft geschaard. Renaissance heeft Turkije en Rusland als thuismarkten, maar ook grote klussen gedaan in Turkmenistan, het Midden-Oosten, Zwitserland en Duitsland.

Het bedrijf, dat tot de Europese top 10 wil behoren, zou in Ballast geïnteresseerd zijn vanwege diens expertise in met name infrastructurele klussen, ondanks de miljoenenverliezen. ,,Operationeel zijn die klussen op orde, de financiering was slecht'', zei Van der Noordaa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen