ECO24 mrt '15 08:43

Top AEX-bedrijven ziet beloning flink stijgen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Bestuurders van grote beursgenoteerde bedrijven hebben hun beloning vorig jaar over het algemeen sterk zien stijgen.

ANP
ANP

Dat meldde de Volkskrant dinsdag op basis van een analyse van de jaarverslagen van 22 van de 25 bedrijven uit de AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs.

Daaruit blijkt dat de totale beloning voor de bestuurders vorig jaar met bijna 37 procent is toegenomen. Die stijging komt vooral door de sterke koerswinsten op de beurs. Daardoor zijn beloningen in aandelen veel lucratiever geworden. Dit leverde vooral de bestuursvoorzitters van Reed Elsevier en Wolters Kluwer een groot voordeel op. Bij Shell verdrievoudigde de beloning van topman Ben van Beurden, vooral door een pensioenstorting van 18 miljoen euro.

Het basissalaris van bestuurders ging in doorsnee met 4 procent omhoog, terwijl de bonussen volgens de krant met ruim een vijfde toenamen ten opzichte van 2013. Bij vijftien bedrijven was de beloning voor de baas hoger dan in 2013, bij zeven bedrijven lager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen