ECO29 mei '15 17:50

Stevige verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben een wisselvallige week vrijdag met stevige verliezen afgesloten.

ANP
ANP

Eerder in de week veerden de graadmeters nog op, rond optimistische geluiden over een mogelijke deal tussen Griekenland en de andere eurolanden. Tegen het weekeinde was een akkoord echter nog altijd ver uit zicht en liepen de koersverliezen weer hard op.

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een verlies van 1,7 procent op 493,56 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 754,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 2,3 en 2,5 procent in. De FTSE-index in Londen sloot 0,9 procent in de min.

Vopak was de enige winnaar in de AEX. Het tankopslagbedrijf won 1,4 procent nadat analisten van Rabobank het aandeel hadden aanbevolen. De andere 24 hoofdfondsen aan het Damrak eindigden in de min. Het grootste verlies werd geboekt door Aalberts Industries, dat 3,5 procent minder waard werd.

MidKap

Een treetje lager, in de MidKap, zag Imtech 7 procent aan beurswaarde verdampen, na nieuwe berichten over het problematische Duitse verleden van het installatiebedrijf. Imtech liet weten de nieuwe ontwikkelingen rond de smeergeldaffaire bij de luchthaven van Berlijn alleen uit de media te kennen en dat de betrokken medewerkers al in 2013 zijn ontslagen. Het bedrijf stelde de markt naar eigen zeggen eerder al over de betreffende zaak op de hoogte.

In de MidKap viel verder biotechnologiebedrijf Galapagos op, met een koerswinst van 6 procent zonder direct aanwijsbare reden. Air France-KLM leverde na aanvankelijke winst 0,5 procent in. Topman Frédéric Gagey van Air France liet weten dat het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie dit jaar winst zou moeten boeken in plaats van zich tevreden te stellen met een break-evenresultaat.

Euro

In Zürich steeg Syngenta meer dan 1 procent, na mediaberichten dat het Amerikaanse landbouwconcern Monsanto werkt aan een hoger bod op zijn Zwitserse branchegenoot.

De euro stond vrijdag aan het einde van de middag op 1,0985 dollar, tegen 1,0915 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,4 procent tot 59,65 dollar. Brent werd 3,6 procent duurder en werd verhandeld op 64,85 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen