ECO4 mei '15 08:02Aangepast op 4 mei '15 08:45

'AEX begint met winst’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenmarkt begint maandag naar verwachting met winst.

EPA
EPA

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen hoger openen. Beleggers kijken onder meer uit naar de Europese industriecijfers, die later op de ochtend naar buiten komen.

,,De AEX lijkt zo'n 1 punt hoger te gaan openen in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street van vrijdag. Ook in Azië worden winsten geboekt. De handel zal naar verwachting relatief rustig verlopen, aangezien de belangrijke Londense markt gesloten blijft vanwege een bank holiday. Ook in Japan is de beurs dicht", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De handel staat deze week onder meer in het teken van het Griekse schuldendrama, de Britse verkiezingen en het Amerikaanse banenrapport. Woensdag is het opnieuw er op of eronder voor Griekenland, dat die dag ruim 200 miljoen euro aan het IMF moet overmaken.

Cameron

Op donderdag gaan de Britten naar de stembus. Premier David Cameron heeft een referendum over het EU-lidmaatschap toegezegd als hij wint. Vrijdag wordt bekendgemaakt hoeveel banen er vorige maand in de VS zijn gecreëerd.

Op Beursplein 5 staat KPN maandag in de schijnwerpers. KPN-topman Eelco Blok liet zaterdag in een interview in Het Financieele Dagblad weten dat het telecomconcern voorlopig niet denkt aan een krachtenbundeling met een internationale branchegenoot.

Philips

Ook Philips staat mogelijk in de belangstelling. Volgens persbureau Bloomberg hebben Chinese toezichthouders vorig jaar onderzocht of de makers van medische apparatuur Philips, Siemens en General Electric zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en prijsafspraken. Onduidelijk is of er ook misstanden zijn ontdekt en of er een formeel vervolgonderzoek zal plaatsvinden.

De beursgraadmeters in het Verre Oosten stonden maandag in de plus. De Shanghai Composite won 0,6 procent. De aanhoudende krimp van de Chinese industrie zorgde voor speculatie op aanvullende stimuleringsmaatregelen in China. In Tokio is de beurs tot en met woensdag gesloten vanwege nationale feestdagen.

Wall Street

De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag duidelijk hoger het weekeinde in. De stemming werd onder meer gesteund door goede cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 18.024,06 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent naar 2108,29 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,3 procent tot 5005,39 punten.

De meeste Europese beurzen waren vrijdag gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. De aandelenbeurs in Londen was vrijdag wel open en eindigde met een winst van 0,3 procent.

De euro noteerde maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1205 dollar, tegen 1,1185 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef onveranderd op 59,14 dollar. Brentolie stabiliseerde op 66,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen