ECO11 mrt '15 11:00

'ASML ontwijkt Nederlandse belasting'

Auteur: ANP Nieuws

HILVERSUM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML ontwijkt de Nederlandse belasting door gebruik te maken van een gunstige regeling in België.

ANP
ANP

Dat stelt het tv-programma Zembla in een rapportage die woensdagavond wordt uitgezonden.

Onder de Belgische regeling mag een bedrijf een fictieve rente aftrekken van de belastbare winst. Volgens Zembla heeft ASML een vestiging in België om gebruik te kunnen maken van dat gunstige belastingregime. De vestiging blijkt overigens ,,niet veel meer dan een woonhuis te zijn waarvan enkel het adres wordt gebruikt om in België ingeschreven te staan'', aldus Zembla.

ASML wilde niet voor de camera reageren, aldus Zembla. Het bedrijf liet weten zich strikt aan de wet te houden en transparant te opereren met alle belastingdiensten. Op vragen van het programma is schriftelijk gereageerd, zo gaf het aan.

Winstbelasting

ASML maakte vorig jaar een winst van 1,3 miljard euro en betaalde 77 miljoen euro aan winstbelasting. ,,Dus grofweg 6 procent, terwijl de winstbelasting in Nederland 25 procent bedraagt. In 2012 en 2013 betaalde het bedrijf nog geen 1 procent aan winstbelasting in Nederland'', aldus Zembla.

Philips, Shell, DSM, Heineken en ING hebben volgens Zembla bevestigd dat ook zij gebruik maken van de 'België-route'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen