ECO6 okt '15 16:08

IMF somber over Griekse economie

Auteur: ANP Nieuws

LIMA (ANP) - Alle onzekerheid over de toekomst van Griekenland heeft de economie van het land weer diep in de put gebracht.

ANP
ANP

In plaats van het eerder voorspelde herstel is er weer sprake van een forse krimp, die ook volgend jaar doorzet. Dat blijkt uit nieuwe prognoses die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag heeft gepubliceerd.

Het IMF verwacht dat de Griekse economie dit jaar 2,3 procent kleiner wordt en in 2016 met 1,3 procent krimpt. In het voorjaar werd voor 2015 nog een groei van 2,5 procent ingetekend, gevolgd door een plus van bijna 4 procent volgend jaar. Dat verwachte herstel is door alle problemen van de afgelopen maanden echter geheel uit beeld verdwenen.

Griekenland sloot deze zomer na lang gesteggel een akkoord met de andere eurolanden over nieuwe noodsteun. De grote onzekerheid over die deal zorgde echter voor een financiële crisis, waardoor Griekse banken lange tijd gesloten bleven en de economie van het land een stevige knauw kreeg.

Het IMF is de afgelopen maanden wel positiever geworden over andere Zuid-Europese landen. Zo groeit de Spaanse economie dit jaar naar verwachting met ruim 3 procent, waar eerder op 2,5 procent werd gerekend. De prognose voor Italië werd licht verhoogd naar een plus van 0,8 procent in 2015.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen