ECO13 mrt '15 11:53

Beurzen blijven dicht bij huis

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen bleven vrijdagmiddag dicht bij huis.

ANP
ANP

Beleggers deden het rustig aan na de flinke opmars in de afgelopen weken. In Duitsland koerst de beurs af op de langste winstreeks in zeventien jaar.

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen namen beleggers voor het weekeinde geen grote posities meer in. Ondanks dat de AEX-index dit jaar al met 16 procent is gestegen en de Duitse DAX met 20 procent blijven de omstandigheden volgens de marktkenner gunstig voor aandelen. ,,Door de lage rente is er gewoon geen alternatief en dat zal voorlopig wel zo blijven", aldus Muller.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag ongewijzigd op 491,60 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 749,21 punten. De beurzen in Parijs en Londen stonden tot 0,1 procent lager. De DAX in Frankfurt was vrijwel vlak, maar stevent desondanks af op de negende winstweek op rij. Dat is de langste winstreeks sinds 1998.

Gemalto

Grootste stijger in de AEX was digitaal beveiliger Gemalto met een winst van 1,7 procent. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een min van 2,7 procent.

In de MidKap stond internetbroker BinckBank bovenaan met een plus van 5,8 procent. Volgens analisten van ING blijkt uit bijgewerkte data dat Alex, de vermogensbeheerder van BinckBank, de eerste maanden van het jaar goed is doorgekomen. Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste daler met een verlies van meer dan 2 procent.

Commerzbank

Beter Bed kreeg er bijna 6 procent bij na publicatie van de definitieve jaarresultaten. De beddenverkoper wist de nettowinst in 2014 ruimschoots te verdubbelen, geholpen door een sterke tweede helft van het jaar.

Commerzbank klom ruim 4 procent in Frankfurt. Beleggers reageerden opgelucht op de schikking die de Duitse bank heeft getroffen met de Amerikaanse autoriteiten. Commerzbank werd verdacht van schending van handelssancties en belastingontduiking.

De euro was 1,0588 dollar waard, tegen 1,0602 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 46,59 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 56,66 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen