ECO13 mrt '15 07:54

'Hogere opening voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street.

,,De Europese beurzen lijken mee te gaan liften op de mooie winsten in New York en Azië. De hoop dat de rente in de VS voorlopig nog laag blijft zorgde daar voor optimisme. Voor de rest lijkt een relatief rustige vrijdaghandel te worden, met weinig richtinggevend nieuws", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

In Amsterdam staat Shell in de schijnwerpers. Het olieconcern en de Amerikaanse vakbond United Steelworkers (USW) hebben een voorlopige overeenkomst bereikt waarmee de stakingen op raffinaderijen kunnen worden beëindigd. USW moet de afspraken nog wel aan zijn leden voorleggen voordat ze kunnen worden afgehamerd.

Fanuc

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio steeg 1,4 procent en eindigde voor het eerst sinds april 2000 boven de 19.000 punten. Een koerssprong van robotmaker Fanuc en een zwakkere Japanse yen hielpen de Japanse beurs vooruit.

Beleggers in New York speculeerden er donderdag op dat de Federal Reserve de rente voorlopig laag houdt. De aanleiding daarvoor was een onverwachte tegenvaller over de detailhandelsverkopen. De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent hoger op 17.895,22 punten. De S&P 500 steeg 1,3 procent tot 2065,95 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent vooruit tot 4893,29 punten.

Euro

De Europese beursgraadmeters kwamen donderdag amper van hun plek. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 491,64 punten, terwijl de MidKap-index 0,1 procent steeg tot 748,01 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,2 procent in. De FTSE in Londen steeg 0,6 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,0574 dollar waard, tegen 1,0602 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 47,13 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 57,15 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen