ECO29 sep '15 09:19Aangepast op 29 sep '15 09:57

Beurzen opnieuw flink onderuit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagochtend opnieuw flink onderuit, na de zware verliesbeurt op maandag.

ANP Archiefbeel
ANP Archiefbeel

De aanhoudende onzekerheid over de economische toestand in China en de zwakke grondstofprijzen zorgden voor een negatief beurssentiment.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 1 procent lager op 408,25 punten. De MidKap verloor 0,9 procent tot 605,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,1 procent.

In Londen toonde het aandeel Glencore (plus 6,1 procent) wat herstel. De Brits-Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer raakte maandag bijna 30 procent beurswaarde kwijt door zorgen over de schuldenpositie van het bedrijf en trok de rest van de sector mee omlaag. Andere mijnbouwers als Anglo American en BHP Billiton lieten plussen zien van 1,2 en 0,8 procent.

ASML

In de AEX stond kabelaar Altice onderaan met een verlies van 2,8 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste stijger met een plus van 3,5 procent.

ASML daalde 0,6 procent. De chipmachinefabrikant is gestart met de levering van een nieuw systeem dat chipmakers helpt om hun productie verder op te voeren. Die nieuwe technologie is een van de speerpunten voor ASML in de komende jaren.

Galapagos

Hekkensluiter in de MidKap was biotechnologiebedrijf Galapagos met een min van 4,9 procent. Grootste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 2,3 procent.

In Frankfurt zakte Volkswagen ruim 3 procent. Het aandeel Volkswagen zal worden verwijderd uit de duurzaamheidsindex van Dow Jones vanwege het uitstootschandaal bij het Duitse autoconcern. BMW en Daimler daalden in Frankfurt 0,3 en 0,1 procent. In Parijs leverden Renault en PSA Peugeot Citroën 2,7 en 3,4 procent in.

De euro stond dinsdagochtend op 1,1250 dollar, tegen 1,1228 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 44,68 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,6 procent meer op 47,63 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen